Annons
Nyheter

Nyckelspelare saknas i FN-ledda samtal i Sudan

FN-ledda direktsamtal mellan rivaliserande falanger ökar hoppet om lösa den politiska krisen i Sudan. Fast ett par viktiga grupper vägrar att delta.
Sudan • Publicerad 8 juni 2022
FN:s speciella sändebud i Sudan, Volker Perthes, håller tummarna för att samtal ska stabilisera landet. Arkivbild.Foto: AP/TT

Det nordafrikanska landet har skakats av våldsamma protester sedan militären i oktober avsatte den civila regeringen och tog makten. Över 100 personer har mist livet i oroligheterna.

– Det är viktigt att inte låta det här tillfället glida oss ur händerna. Vi ber alla att samarbeta i god tro, säger FN:s speciella sändebud Volker Perthes.

Annons

FN, Afrikanska unionen och samarbetsorganet Igad har sedan mars försökt bryta dödläget.

Den 29 maj upphävde Sudans arméchef, tillika kuppledare, Abdel Fattah al-Burhan landets undantagslagar. Nu kallar han samtalen ett "historiskt tillfälle" och ber politiska grupper att sluta upp.

Men oppositionella Alliansen för frihet och förändring (FFC) och det inflytelserika Umma-partiet ser ingen lösning i samtalsprocessen såvida inte militären lämnar över till ett demokratiskt civilt styre.

Militären har i sin tur meddelat att makten kommer att överföras till en ny regering efter ett val som är planerat till juli 2023.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons