Annons
Nyheter

Nyinvigning av Sandvik i morgon

Sandviksmärket på glasen försvann när Orrefors arrenderade glasbruket 1917.
- Nu blir Sandvik åter ett eget varumärke, säger Svensk Forms vd Joakim Jansson, som nyinviger företaget på lördag.
Nyheter • Publicerad 2 juni 2006
Shopen. Emelie Kvarnhammar, Ing-Britt Robertsson och Jennie Fransson håller på att packa upp filtar designade av formgivarparet Vallien under varumärket Kosta Linnewäfveri.
Shopen. Emelie Kvarnhammar, Ing-Britt Robertsson och Jennie Fransson håller på att packa upp filtar designade av formgivarparet Vallien under varumärket Kosta Linnewäfveri.Foto: 
Glasblåsning igen! Arne Erlandsson och Ulrik Lillhag började i går blåsa glas på Sandvik, där tillverkningen legat nere sedan mars 2005. Foto: Sif Erlandsson
Glasblåsning igen! Arne Erlandsson och Ulrik Lillhag började i går blåsa glas på Sandvik, där tillverkningen legat nere sedan mars 2005. Foto: Sif ErlandssonFoto: 

Han har arbetat hårt för att få i gång en produktion igen. För två år sedan avslöjade ägaren Orrefors Kosta Boda beslutet att lägga ner Hovmantorpsbruket. I mars 2005 blåstes där det sista glaset. Trodde alla.

- Jag fick kämpa länge för att få glasblåsning hit igen. Till slut sade Orrefors Kosta Bodas vd Magnus Andersson ja, säger Joakim Jansson.

Annons

En mobil glasugn finns nu placerad i södra delen av den stora hyttan som även rymmer en historisk utställning om Sandvik, som Orrefors köpte 1918, och en glasutställning av Jan Johansson. Denne formgivare har också designat de glas som ska blåsas på Sandvik i sommar. Det blir fyra olika modeller, snaps, vin, öl och en skål på temat skaldjur.

Formen på kupan är inspirerad av de vågor en kastad sten skapar på vattenytan. Servisens namn: Wave. Alltså inte New Wave kommenterar Jansson.

Vill bli permanenta I hyttan började i går två Hovmantorpsbor och före detta Sandviksblåsare att jobba, än så länge utlånade från Åfors glasbruk, dit de blev förflyttade vid nedläggningen. Arne Erlandsson och Ulrik Lillhag får också hjälp av Emma Albinsson från glasskolan i Kosta.

- Härligt att det är i gång här igen. Drömmen är ju förstås att det ska bli permanent. Det händer så mycket annat positivt här så varför inte detta också, säger Arne Erlandsson.

- Det finns plats för fem verkstäder till i den här delen, säger Ulrik Lillhag.

Butiksinvigning Förutom glashyttan öppnar även butiken på lördag. Där kommer Svensk Form i Kosta AB att sälja egna varumärkena Sandvik, som nämnts, Kosta Linnewäfveri och från i höst Orrefors Jernwerk. På hyllorna kommer också att finnas ett antal andra varumärken, både från New Wave Group och utanför.

Turistbyrå i röd stuga Ytorna är stora på Sandvik där en del blir lager. Gamla hyttkontoret har byggts om till en röd liten stuga som sommartid inrymmer turistbyrå. Andra tider på året ska den finnas i shopen.

Marie Pipe är projektanställd under två år för att utveckla verksamheten i den stora byggnaden.

- Vi vill att Sandvik ska bli ett kreativt event- och hantverkscentrum och ett besöksmål som erbjuder upplevelser i form av utställningar, uppträdanden, teater och musik året runt, säger Joakim Jansson.

Sif Erlandsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons