Annons
Nyheter

Efter läckan: Hushåll har vattnet tillbaka

En vattenläcka gjorde att stora delar av Nyköping och Oxelösund blev utan vatten under torsdagen. På kvällen hade alla hushåll i Oxelösund fått tillbaka vattnet.
Samhälle • Publicerad 2 juni 2022
Lagningen av vattenläckan kommer att pågå under natten mot fredag.
Lagningen av vattenläckan kommer att pågå under natten mot fredag.Foto: Magnus Andersson/TT

En huvudvattenledning brast strax utanför Nyköping och läckan upptäcktes runt klockan två på natten mot torsdagen. Runt 30 000–40 000 personer och verksamheter i både Nyköping och Oxelösund drabbades av läckan.

Men på torsdagseftermiddagen hade många områden i kommunerna fått tillbaka vattnet igen, och under kvällen hade alla i Oxelösund fått tillbaka vattnet.

Annons

– Det är inte fullt tryck i ledningen, men oxelösundarna har fått tillbaka vattnet, säger Annelie Ljungwald, kommunikationschef på Oxelösunds kommun.

Koka vattnet

Vattnet ska kokas om det ska drickas eller användas i matlagning. Det kommer att gälla tills prover på vattnet tagits, uppger Ljungwald. Det uppmanas också till sparsam användning av vattnet.

Anledningen till att vattnet börjat komma tillbaka är att läckan håller på att lagas.

– Den håller på att lagas framgångsrikt, men är inte färdiglagad, säger Annika Hedberg, pressansvarig på Nyköpings kommun.

Ledningen ska fortsätta lagas under natten, enligt ett pressmeddelande från Nyköpings kommun.

All planerad vård ställs in

Region Sörmland är sedan torsdagsmorgonen i stabsläge och beslutade att ställa in all planerad vård på Nyköpings lasarett.

– Den akuta vården är prioriterad, säger Fredrik Gustavsson, pressansvarig på Region Sörmland.

Ambulanstransporter som inte är tidskritiska kommer att ledas om till andra sjukhus. Vårdcentralerna i Nyköping och Oxelösund har öppet som vanligt men tros behöva prioritera den vård som kan genomföras.

Skolor och förskolor i kommunerna hölls stängda under dagen.

Vattenläckan hade stor påverkan på båda kommunerna och det finns vattentankar ute. Äldreboenden prioriterades. Hemtjänsten i Oxelösund gick upp i stabsläge för att ordna vatten.

Annons

Senast Nyköping hade en läcka av den här storleken var 2011.

Fakta: Sveriges vattennät

Vattennätet i Sverige är sammanlagt 111 700 kilometer långt, nästan tre varv runt jorden.

90 procent av svenskarna har kommunalt vatten

Det levereras totalt 856,8 miljoner kubikmeter dricksvatten om året, motsvarande över 1 400 Globen.

Det är kommunerna som har det yttersta ansvaret för dricksvattenledningarna

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons