Annons
Nyheter

Kina efter USA-besök: Nya militärövningar

Kina utlyser nya militärövningar kring Taiwan, sedan en grupp amerikanska politiker anlänt till ön. Övningarna sker efter den hotfulla uppvisning som följde på toppolitikern Nancy Pelosis besök häromveckan.
Taiwan • Publicerad 15 augusti 2022
Den amerikanske representanthusledamoten John Garamendi tas emot av Donald Yu-Tien Hsu från Taiwans utrikesdepartement på flygplatsen i Taipei under söndagen.
Den amerikanske representanthusledamoten John Garamendi tas emot av Donald Yu-Tien Hsu från Taiwans utrikesdepartement på flygplatsen i Taipei under söndagen.Foto: Taiwans utrikesdepartement/AP/TT

Det nya oannonserade besöket, som inleddes på söndagen, leds av den demokratiske senatorn Ed Markey. Gruppen av amerikanska kongresspolitiker träffade under måndagen Taiwans president Tsai Ing-Wen.

Mötet sker mindre än två veckor efter det uppmärksammade besöket från talmannen i det amerikanska representanthuset, Nancy Pelosi. Hennes resa väckte kraftiga reaktioner från Kina som drog i gång flera dagar av omfattande militärövningar runt den självstyrande ön, som Peking betraktar som sitt eget territorium.

"Avskräckningsmedel"

Annons

Nu meddelar Kina att övningarna återupptagits. Stridsmanövrar både till havs och i luftrummet har under måndagen genomförts kring Taiwan, uppger landets militär.

"Detta är ett resolut avskräckningsmedel mot USA och Taiwan för att de fortsätter spela politiska spel och undergräva fred och stabilitet i Taiwansundet", säger talespersonen Shi Yi i ett uttalande.

De amerikanska kongresspolitikerna väntades även träffa andra företrädare för den taiwanesiska regeringen, liksom representanter för den privata sektorn. Spänningarna i Taiwansundet och investeringar i den viktiga halvledarindustrin står högt på dagordningen, skriver nyhetsbyrån AP.

Bevis på vänskap

Taiwans utrikesdepartement beskriver besöket som ytterligare ett bevis på vänskapsbanden mellan Taipei och Washington, "som inte låter sig skrämmas av Kinas hot".

"Auktoritära Kina kan inte styra över hur demokratiska Taiwan smider vänskapsband, vinner stöd, förblir motståndskraftigt och lyser som en frihetens ledstjärna", twittrar Taiwans utrikesminister Joseph Wu.

Kina betraktar Taiwan som en utbrytarregion som på sikt ska bringas under kinesiskt styre. Peking har uppgett att den processen bör ske på fredligt vis, men har också varnat för att våld inte kan uteslutas vid "provokationer från separatistiska eller utomstående styrkor".

Simulerad blockad

Washington ställer sig officiellt emot en taiwanesisk självständighetsförklaring. Men Peking anklagar USA för att uppmuntra självständighetsförespråkarna genom sin försäljning av militär utrustning till ön och genom amerikanska företrädares möten med det taiwanesiska styret.

USA:s president Joe Biden har sagt att den amerikanska militären motsatte sig Nancy Pelosis besök.

Taiwans regering anklagar Peking för att ha använt talmannens besök som en förevändning för att dra igång de militärövningar som av experter beskrivits som en simulering av en militär blockad av Taiwan.

Fakta: Taiwan

Taiwan består av en huvudö och flera mindre öar i Stilla havet, öster om det asiatiska fastlandet.

Nationen fungerar i praktiken som en självständig och demokratisk stat, men erkänns som sådan av endast en handfull länder. Kina ser Taiwan som en utbrytarregion som ska ingå i Kina.

Kina accepterar inte att andra länder har relationer med både Peking och det taiwanesiska styret i Taipei.

Taiwans 23 miljoner invånare har länge levt med hotet om en invasion, men det har intensifierats under Xi Jinpings tid som president i Kina.

USA har valt att av strategiska skäl inte tydligt säga om man kommer att försvara Taiwan vid ett angrepp från Kina.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons