Annons
Nyheter

Nytt avslöjande i partygate: "Vinfredagar"

En vinkyl levererades via Downing streets bakdörr för att hålla alkoholen kall inför kontorets regelbundna "vinfredagar", enligt ett nytt avslöjande i brittisk press. Premiärminister Boris Johnson ska ofta ha närvarat vid festligheterna.
Storbritannien • Publicerad 15 januari 2022
Protester mot Boris Johnson efter "partygate" i onsdags.
Protester mot Boris Johnson efter "partygate" i onsdags.Foto: Frank Augstein/AP/TT

Den redan skyhöga pressen på Boris Johnson ökar efter ett nytt avslöjande gällande skandalfesterna på Downing street 10, som benämns som "partygate".

Enligt tidningen Daily Mirror har Johnson regelbundet deltagit på "vinfredagar" under pandemin. En vinkyl ska ha köpts in till kontoret för ändamålet och den fylldes regelbundet på med alkoholhaltiga drycker. Tidningen publicerar också en bild på när vinkylen levereras till bakdörren på statsministerbostaden på Downing street.

Annons

Evenemanget "vinfredag" var också en stående punkt i en digital kalender som delades av runt 50 anställda.

Boris Johnson svängde ofta förbi efter arbetsdagen för att samtala lite med sina kolleger, säger en källa till tidningen.

– Föreställningen om att han inte visste att det fanns alkohol är totalt struntprat, säger källan.

– Om premiärministern säger till dig att "släppa loss" säger han i princip att det här är okej, fortsätter källan.

Den centrala frågan i hela skandalen är om Johnson och hans medarbetare visste att de bröt mot reglerna som rådde under landets lockdown. En tjänstemannautredning pågår om uppgifterna som läckt ut de senaste veckorna och en av Boris Johnsons talespersoner säger att man avvaktar att ge någon kommentar tills utredningen är färdig.

Under fredagen bad Johnsons kansli om ursäkt till drottning Elizabeth sedan det framkommit att en fest i våras hållits på Downing street dagen innan hennes make sedan 73 år, prins Philip, begravdes under hårda restriktioner.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons