Annons
Nyheter

Nytt covidvaccin testas – ska klara mutationer

Ett nytt vaccin mot covid-19 – som kan användas mot muterade virus – testas just nu på människor, enligt ett pressmeddelande från Karolinska universitetssjukhuset.
Vård • Publicerad 9 juni 2023
Ett nytt vaccin mot covid-19 är under utveckling. Arkivbild.
Ett nytt vaccin mot covid-19 är under utveckling. Arkivbild.Foto: Caisa Rasmussen / TT

Det nya dna-baserade vaccinet har tagits fram vid Karolinska institutet (KI) och kan enligt sjukhuset vara mindre sårbart för nya varianter av viruset.

"Det här vaccinet gör att immunförsvarets reaktion mer liknar hur det ser ut vid en riktig infektion, jämfört med hur det ser ut efter dagens vaccin. Vi hoppas på att det ska ge ett bredare immunsvar, vilket kan vara till hjälp för personer som har svårt att bilda antikroppar", säger Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys vid KI, i pressmeddelandet.

Annons

Vaccinet testas just nu vid en klinisk fas 1-studie på 16 friska vuxna människor i åldrarna 18 till 65 år på Karolinska universitetssjukhuset. Förhoppningen är att vaccinet ska vara effektivt mot framtida mutationer av viruset – och därmed kunna användas som alternativ till mRNA-vaccin.

"Det nya vaccinet baseras på delar av spikproteiner från tre olika corona-stammar, men också mot två andra delar av viruset som är mer genetiskt stabila. Det gör att det fungerar bra även mot omikron och kanske även framtida varianter av viruset", säger Matti Sällberg, som också är grundare till det företag som har patentsökt vaccinet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons