Annons
Nyheter

Nytt datum för Polenval inom två veckor

Inom två veckor måste polska parlamentets talman prestera ett nytt datum för presidentvalet.
Polen • Publicerad 11 maj 2020
Bild från i onsdags då beskedet kom att det polska presidentvalet skjuts på obestämd framtid.
Bild från i onsdags då beskedet kom att det polska presidentvalet skjuts på obestämd framtid.Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

Polen skulle egentligen ha hållit val under söndagen, men på grund av coronapandemin sköts det upp. Sent i onsdags kväll kom beskedet från styrande Lag och rättvisas (PIS) partiledare Jaroslaw Kaczynski att presidentvalet inte kunde genomföras på söndagen, varken genom traditionellt röstande i vallokaler eller genom poströstning.

PIS ville in i det sista försöka genomföra valet på utsatt dag, men genom poströstning i stället för att tvinga det polackerna till vallokalerna under pandemin.

Annons

En anledning anses vara att den sittande presidenten Andrzej Duda – formellt oberoende men stödd av PIS – leder stort i opinionsundersökningar. PIS har förhoppningar om att Duda till och med skulle få över 50 procent av rösterna i den första valomgången och att en andra omgång inte skulle behövas.

Oppositionen har klagat på att det har varit i det närmaste omöjligt att genomföra valkampanjer, och att Duda är den ende presidentkandidat som kunnat åka runt i Polen och i samband med officiella åtaganden hålla valmöten.

Valkommissionens chef, Sylwester Marciniak, säger till tv-kanalen TVN24 att han tror att valet senast kommer att hållas i slutet av juli.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons