Annons
Nyheter

Nytt DNA-register kan innehålla 100 000 personer inom några år

Inom några år kan omkring 100 000 personer finnas med i det svenska DNA-registret. Den bedömningen gör Tomas Johansson, chef för biologienheten vid statens kriminaltekniska laboratorium, SKL.
I dag innehåller registret drygt 4 000 DNA-profiler.
Nyheter • Publicerad 1 januari 2006

Den nya lagstiftningen som trädde i kraft vid årsskiftet ger polis och åklagare helt nya möjligheter att klara upp brott.

-Lagändringen är mycket bra och effektivisrerar de register vi redan har. Detta är bland det största som hänt inom kriminaltekniken under lång tid, anser Tomas Johansson.

Annons

-Den här lagen står sig bra i jämförelse med andra europeiska länder och är ett ordentligt grepp för framtiden. Finland har motsvarande lag sedan ett par år tillbaka.

På SKL har förberedelserna inför den anstormning av prov som nu väntar pågått i omkring ett och ett halvt år. Arbetet påbörjades snabbt när det stod klart att lagändringar skulle ske.

De senaste åren har det tagits omkring 5 000 jämförelseprov inom DNA-området i jakten på brottslingar. Redan i år lär siffran hamna på närmare 60 000 prov för att sedan öka ytterligare till uppåt 100 000 personprover år 2007.

Siffrorna visar vilken enorm förändring SKL står inför för att kunna klara detta och omkring 20 personer har nyanställts. Tomas Johansson anser att man är väl rustad även om provsvaren till polismyndigheterna kan ta lite längre tid under de närmaste månaderna.

DNA har revolutionerat hela kriminaltekniken och det har gått i ett rasande tempo. De första DNA-analyserna på SKL gjordes under åren 1992-93. Under några år dessförinnan skickades prov till England som alltid varit långt framme med den här tekniken.

Den första april 1999 blev det tillåtet att införa DNA-register i Sverige. Ett spårregister från brottsplatser och ett personregister som omgärdats av starka restriktioner och därför inte kunnat utnyttjas maximalt. Enbart personer som dömts för brott med mer än två års fängelse i straffskalan har fått registreras.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons