Annons
Nyheter

Nytt illavarslande värmerekord för haven

Uppmätta temperaturer i världens hav har aldrig varit högre än i fjol. Därmed slogs det tidigare rekordet från 2021, enligt en ny vetenskaplig rapport.
Utvecklingen innebär ökad risk för mer intensiva oväder, översvämningar och torka.
Klimat • Publicerad 12 januari 2023
Världens hav absorberar allt mer värme, vilket bidrar till fler och tuffare extremväder. Arkivbild på en fiskebåt som har gått ut från den nordgrönländska staden Ilulissat vid Diskobukten.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det är forskare från Kina, USA, Italien och Nya Zeeland som slår fast att 2022 var det hittills varmaste året i världshaven. Därmed fortsätter en trend av ökad havsvärme som varit märkbar sedan mitten av 1980-talet – en tydlig indikation på den globala uppvärmningen.

Det är nämligen haven som absorberar det mesta, 90 procent, av uppvärmningen på jorden till följd av människans koldioxidutsläpp.

Fortsatta rekord

Annons

– Tills vi når nettonollutsläpp kommer den uppvärmningen att fortsätta, och vi kommer att fortsätta att slå rekord som vi gjorde i år. Bättre medvetenhet och förståelse för haven är en grund för att kunna bekämpa klimatförändringarna, säger professor Michael Mann vid University of Pennsylvania, en av rapportförfattarna, till AFP.

Med varmare hav och förändringar i vattnets kretslopp påverkas vädret. Det inträffar extrema väderhändelser och naturkatastrofer allt oftare och av större mått.

– Vissa platser drabbas av mer torka, vilket leder till en ökad risk för skogsbränder, och andra områden får massiva översvämningar från kraftiga regn, ofta förstärkta av ökad avdunstning från varma hav, säger Kevin Trenberth från det amerikanska forskningsinstitutet National Center for Atmospheric Research, en annan av forskarna bakom studien, till AFP.

"En mardröm"

Även salthalten i haven var rekordhög 2022. Ökad havsvärme och ökad salthalt leder till en skiktning av havsvattnen, så att olika nivåer inte längre blandas. Det får stora effekter i form av syreförlust i havet. "Det är i sig en mardröm inte bara för det marina livet utan också för ekosystem på land", kommenterar forskarna enligt AFP.

Studien har publicerats i Advances in Atmospheric Sciences och baseras på rön från 24 forskare vid 16 vetenskapliga institutioner världen över.

Tidigare i veckan visade statistik från EU:s miljöövervakningsprogram Copernicus (C3S) att 2022 var det femte varmaste året hittills, mätt i ytlufttemperaturer. Högre temperaturer har endast noterats åren 2016, 2017, 2019 och 2020.

Sommaren i Europa var med klar marginal den varmaste som registrerats i världsdelen.

Fakta: Temperaturen i haven

Temperaturen i haven mäts inte i grader. I stället använder forskarna ett mått på energiinnehållet. Enligt forskarnas rapport ökade värmeinnehållet (energin) i haven med ungefär 10 zettajoule ("zetta" är ett prefix som innebär 10 följt av 20 nollor) i fjol, motsvarande 100 gånger elproduktionen i världen 2021.

Eller som The Guardian exemplifierar: Det motsvarar att varje människa på jorden sätter igång 40 hårtorkar vardera, och kör dem dygnet runt året ut.

Källor: AFP och The Guardian

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons