Annons
Nyheter

Nytt länsprojekt ska få fler invandrare att starta företag

Sex tunga aktörer i Kronoberg satsar under 2006 närmare 700 000 kronor på att etablera flera invandrarföretag i länet.
Under våren 2006 ska en person anställas för att ge affärsrådgivning till invandrare.
Nyheter • Publicerad 18 januari 2006

- Vi går ut med en annons under nästa vecka. Det här är ett projekt som samtliga involverade tror mycket starkt på, säger Jan Söderström på Växjö kommuns näringslivsenhet.

En av aktörerna är Insamlingsstiftelsen IFS Rådgivningscentrum, en ideell förening som bildades i Stockholm 1996 med syftet att hjälpa invandrare att starta och utveckla företag i Sverige.

Annons

Succé i Kalmar

I nuläget har stiftelsen verksamhet i 15 län och det för Kronoberg mest näraliggande kontoret finns i Kalmar, som etablerades 2000.

- För oss är Kalmar en förebild. Under 2005 startades 26 invandrarrelaterade företag i hela länet. Det handlade både om en plantskola, spelbutik, klädbutik, bilreparationer, mekanisk verkstad och livsmedelsbutiker. Dessutom är man på väg att bilda företag inom måleri och import samt ett arkitektföretag, säger Jan Söderström.

Med en relativt sett högre andel invandrare bland sin befolkning än Kalmar län, 12,5 procent mot 8,2 procent, hoppas och tror Jan Söderström att Kronoberg också kan överträffa sin länsgranne i antalet nystartade företag.

- I mina ögon är 30 nya företag per år en realistisk målsättning, säger han.

Invandrare och ekonom

Vilka egenskaper ska den person ha som får jobbet som affärsrådgivare för invandrare i Kronoberg?

- Personen ska vara invandrare och ekonom, ha en stor social kompetens och gedigna språkkunskaper. I arbetsuppgifterna ingår att bistå med affärsplan, budget samt finansiering eftersom invandrare som vill starta nya företag generellt har svårare att få lån. Tjänsten kommer att placeras på Almi i Växjö och vi hoppas att verksamheten kan komma igång efter semestern, säger Jan Söderström.

Projektet finansieras med bidrag från länsstyrelsen och länsarbetsnämnden som vardera satsar 180 000 kronor. IFS bidrar med 100 000 kronor, Växjö kommun och Landstinget Kronoberg med vardera 90 000 kronor samt Almi Företagspartner Kronoberg med 58 000 kronor.

I dagsläget är bidragen från länsstyrelsen och landstinget preliminära.

Berne Persson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons