Annons
Nyheter

Nytt örnrekord i nordöstra Skåne

Antalet skådade havsörnar i nordöstra Skåne slog nytt rekord i årets räkning. Totalt observerades 85–90 örnar, rapporterar .
Djur • Publicerad 10 januari 2023
Havsörn. Arkivbild.
Havsörn. Arkivbild.Foto: Stian Lysberg Solum/NTB/TT

– Vi har räknat havsörn i området sedan 45 år tillbaka och aldrig förut har vi haft så många som nu, säger Nils Waldemarsson vid Nordöstra Skånes fågelklubb till TT.

Årets räkning går i linje med de senaste årens räkningar i området, där antalet observerade individer blivit fler. Förra året räknade man in totalt 75 havsörnar i området, där kommunerna Kristianstad och Bromölla ingår.

Annons

Havsörnen, som är Sveriges största fågel, genomgick en krisartad period i mitten av 1900-talet till följd av miljögiftsutsläpp. Tack vare Projekt havsörn, där frivilliga bland annat körde ut mat till fåglarna, lyckades man vända utvecklingen och i dag ser det betydligt ljusare ut.

– Det går bra för havsörnen, i dag beräknar man att det finns cirka 900 par i Sverige, säger Nils Waldemarsson.

Och den goda tillväxten i nordöstra Skåne är sannolikt ingen slump.

– Vi har ett känt övervintringsområde för havsörnen som funnits under lång tid och där det för det mesta finns tillgång till öppet vatten och föda i form av fisk och gäss.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons