Annons
Nyheter

Nyvald president lovar stärka militären

Den konservative Yoon Suk-Yeol som vunnit presidentvalet i Sydkorea ska stärka alliansen med USA. Han lovar också att bygga upp en mäktig militär och hantera provokationer från Nordkorea.
Sydkorea • Publicerad 10 mars 2022
Sydkoreas nyvalde president Yoon Suk-Yeol.Foto: Song Kyung-Seok/AP/TT

Valkampanjen i Sydkorea har varit extremt smutsig och grova förolämpningar har haglat mellan kandidaterna.

Yoon Suk-Yeol, från partiet Folkets maktpart, gick segrande ur valet och tillträder på presidentposten i maj i år. Under sin kampanj har han anklagat avgående presidenten Moon Jae-In för att ha vänt sig från USA och snarare till Nordkorea och Kina. Han har också talat om behovet av att reparera banden med Japan.

Annons

– Jag kommer att etablera en stark militär kapacitet för att avskräcka varje provokation helt, säger han.

– Jag kommer beslutsamt att hantera Nordkoreas olagliga, orimliga beteende på ett principfast sätt men alltid lämna dörren för samtal med Nordkorea öppen.

USA:s president Joe Biden har gratulerat Yoon Suk-Yeol till vinsten och uttryckte under telefonsamtalet USA:s engagemang för Sydkoreas försvar, enligt ett uttalande från Vita huset. De två ledarna var också överens om att upprätthålla en nära koordinering för att hantera hoten från Nordkoreas kärn- och robotprogram.

Nordkorea har ännu inte uttalat sig om presidentvalets utgång. De senaste veckorna har diktaturen avfyrat en rad robotar och Sydkorea har varnat för att Nordkorea kan vara på väg att åter börja testa kärnvapen och interkontinentala robotar.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons