Annons
Nyheter

Oanmäld inspektion får kritik

När Växjös miljö- och
hälsoskyddskontor i september 2004 gjorde en oanmäld inspektion av en katt fanns endast sonen i
bostaden.
Nyheter • Publicerad 25 januari 2006

Nu får kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd kritik av justitieombudsmannen (JO) för att inspektionen utfördes med enbart ett underårigt barn hemma.

JO kritiserar också att en

Annons

representant från Djurens Vänner deltog vid inspektionen eftersom den här personen inte hade något uppdrag från nämnden att agera som sakkunnig.

Lars Wennerstål, chef för Växjös miljö- och hälsoskyddsförvaltning, håller med om att det var fel att utföra inspektionen när endast ett barn fanns i bostaden.

Engångsföreteelse

- Detta är en engångsföreteelse som jag beklagar. Däremot är det inte ovanligt att andra personer följer med på inspektionerna. Men då är det viktigt att man tydligt anger varifrån man kommer och vilka man representerar. Vill man inte att den här personen ska följa med in i bostaden kan man säga nej, säger Lars Wennerstål.

I övrigt konstaterar Lars Wennerstål att merparten av inspektionen uppfyller de allmänna råd som gäller vid en

inspektion.

Den inspektionsavgift som ägaren till katten fick betala har miljö- och hälsoskyddsnämnden nu återbetalat.

Berne Persson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons