Annons
Nyheter

ÖB: Pansarskotten på plats i Ukraina

De 5 000 svenska pansarskotten har nått fram till Ukraina och kan användas i försvaret mot den ryska invasionen, bekräftar överbefälhavare Micael Bydén i SVT:s Agenda.
Ukrainakriget • Publicerad 6 mars 2022
Överbefälhavare Micael Bydén. Arkivbild.
Överbefälhavare Micael Bydén. Arkivbild.Foto: Paul Wennerholm/TT

– Absolut, transporterna är genomförda. Materiel och utrustning finns nu på plats, säger Bydén.

Det var i måndags som riksdagen godkände regeringens förslag att donera 135 000 fältransoner, 5 000 hjälmar, 5 000 kroppsskydd och 5 000 Pansarskott 86 till Ukraina.

Annons

– Nu finns förutsättningarna för den ukrainska försvarsmakten att använda de hjälmar, kroppsskydd och pansarskott vi har skickat, säger Bydén.

ÖB säger att säkerhetsläget i Europa har förändrats bara de senaste veckorna, med tanke på den ryske presidenten Vladimir Putins storskaliga invasion av Ukraina.

– Det innebär att önsketänkandets och förhoppningens strategi är över.

– Nu vet vi att han (Putin) har intentionen och är beredd att göra väldigt mycket, det kommer också att innebära något för oss. Det många inte har förstått eller trott på – nu är vi där. Det är en helt ny situation, fortsätter Bydén.

Han beskriver debatten om huruvida Sverige ska ansöka om medlemskap i försvarsalliansen Nato eller inte som naturlig, men betonar att Sverige jobbar "väldigt nära Nato redan i dag".

– Det beslutades nyligen också att vi ska intensifiera informationsutbytet, säger Micael Bydén.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons