Annons
Nyheter

Ockupanter lämnade parlamentet i Irak

Hundratals anhängare till shiapredikanten Muqtada al-Sadr har lämnat parlamentet i Iraks huvudstad Bagdad, som de ockuperat sedan i lördags.
Irak • Publicerad 2 augusti 2022
Anhängare till shiapredikanten Muqtada al-Sadr inne i Iraks parlament under måndagen.
Anhängare till shiapredikanten Muqtada al-Sadr inne i Iraks parlament under måndagen.Foto: Anmar Khalil/AP/TT

En medarbetare till den mäktige shiapredikanten uppmanade via Twitter anhängarna att avsluta sin ockupation, men också att de skulle hålla sig inom Bagdads så kallade gröna zon, där många politiska institutioner och ambassader finns.

Anhängarna stormade parlamentet i lördags, och sade sig då stanna kvar "tills vidare". De hade då redan ockuperat byggnaden under några timmar i onsdags, innan de på ledarens order lämnade området.

Annons

Bakgrunden är att den shiamuslimska nationalisten al-Sadrs anhängare är kritiska mot försöken till regeringsbildning av ett pro-iranskt block som har nominerat Mohammed al-Sudani till premiärminister.

Protesterna spär på den politiska krisen i landet som fortfarande inte har någon ny regering, nio månader efter parlamentsvalet.

I juni förvärrades krisen efter att 73 parlamentsledamöter från al-Sadrs block agick i ett försök att få slut på det politiska dödläget. 64 nya ledamöter tillsattes vilket gjorde att det pro-iranska blocket blev det största i parlamentet.

Under de dagar parlamentet varit ockuperat har politiska motståndare hållit motdemonstrationer utanför byggnaden, mot ockupationen och till stöd för förre premiärministern Nouri al-Maliki.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons