Annons
Nyheter

"Ödsla inte energi på hur höga husen ska vara"

Växjöbor behöver inte ödsla en massa tid och energi för att diskutera hur många våningar nya höghus ska ha. Hellre bör de fundera över vilka som ska använda husen och på vad sätt.
Nyheter • Publicerad 2 juni 2006
- Mja! Jag kan inte påstå att jag ogillar den, men budskapet är lite väl övertydlig, eller hur? kommenterade Lia Ghilardi en känd och kontroversiell staty som kommit upp utanför konsthallen.Foto: Lars-Göran Rydqvist
- Mja! Jag kan inte påstå att jag ogillar den, men budskapet är lite väl övertydlig, eller hur? kommenterade Lia Ghilardi en känd och kontroversiell staty som kommit upp utanför konsthallen.Foto: Lars-Göran RydqvistFoto: 

Lia Ghilardi är tillbaka i stan. Senaste året har hon varit här ett halvtdussin gånger eller så. Incognito för de flesta när hon vandrat på egen hand runt om i såväl Växjö som länets övriga kommuner, beundrad av de beslutsfattare hon suttit och talat med här.

Lia Ghilardi är nämligen en av världens ledande auktoriteter inom det anglosaxiska forskningsområdet cultural planning, vetenskapen om hur man strategiskt använder kulturella resurser för att utveckla städer och regioner.

Annons

Hennes uppdrag i Kronobergs län senaste året har varit att hjälpa landstinget och kommunerna att komma fram till insikten om vad som är det unika här. Med den insikten kan beslutsfattarna förhoppningsvis bygga vidare mot det goda samhället, som undviker att satsa fel med social utslagning, stagnerande idéströmningar, och kulturellt insomnande som följd.

Smålandsposten fick tillfälle på torsdagen att gå på promenad runt Växjö centrum med Lia Ghilardi. Det blev ett samtal som ledde bort från de gängse debattämnena.

- Det är väl en bisak hur många våningar det ska vara i centrum eller i de nya höghusen ni planerar, sade hon. Ni borde hellre diskutera här vilka som ska vara i dessa byggnader, vad de ska användas till och varför.

Med det menar hon att man måste skapa utrymmen människor finner naturliga att samlas i. Varför inte låta bygga flera restauranger vid Växjösjön, gärna av olika etnicitet i köket? Varför skapa trista, oinbjudande och kanske farliga parkeringsplatser på torg och bakgårdar?

Kräsen marknad Med sina erfarenheter av efterkrigstidens förslummade höghusområden i de engelska städerna pekar hon på valet mellan att bygga billiga hyresrätter eller djärvare och dyrare borätter för en mer kräsen marknad.

Svaret kan tyckas givet i ett svenskt sammanhang, men frågan pekar, enligt Lia Ghilardi, på behovet att vara eftertänksam och klok och att forma visioner för staden som är hållbara.

- Hållbarhet i miljön är ni i Sverige nästan världsbäst på. Om något land skulle kunna förena hållbarhet med djärvhet, fantasi och visioner så är det ni.

Men när hon tittat sig omkring i länet har hon inte sett så mycket av fantasin, visionerna eller djärvheten, tillägger hon.

Lyhörda inför förändringar - Visst, det är vackert, trevligt, lantligt i småorterna. Och här i Växjö har ni försökt bevara småstadsidyllen. Men era beslutsfattare - politiker, planerare, designers - behöver fundera tillsammans och ställa sig frågan: vad har vi för vision för hur den här staden ska se ut om fem-tio år? vilka etiska och sociala värden vill vi ha?

Därför måste beslutsfattarna vara lyhörda inför de sociala förändringar som pågår, såväl de ekonomiska förändringarna som de som handlar om livsstil.

- Och förändringarna måste ni se som en möjlighet, inte som ett hot.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons