Annons
Nyheter

Oftast samförstånd mellan föreningen och hyresvärdarna

Hyresgästföreningen är en bra motpart. Dess förhandlare är professionella och arbetar i samförståndsanda.
Men vem betalar deras löner?
Nyheter • Publicerad 13 januari 2006

Till syvende och sist är det naturligtvis hyresgästerna som betalar hyressättningsavgiften, direkt eller indirekt via hyran och hyresvärden. Men det sker i fullt samförstånd med denne, och i regel är bostadsföretagen nöjda med arrangemanget.

- Hellre en kunnig motpart än 5 000 hyresgäster med varsitt kontrakt som ska förhandla var för sig, säger vd för Hyresbostäder i Växjö, Erik Hallonsten.

Annons

- Det blir ordning och reda, menar Vidingehems vd, Håkan Källberg.

"Överens om det mesta"

Växjöhems administrative chef, Matz Hagman, är av samma åsikt. När han då får frågan om det inte är problem med rollerna i vad som ska vara ett motpartsförhållande svarar han:

- Nej, det tycker jag inte. Vi är överens om det mesta under året när det gäller boinflyttande och annat, och där det skiljer sig handlar det mest om bedömningsfrågor. Annars har vi en god samsyn i det mesta.

Det blir bara tufft när man sätter sig en gång om året och förhandlar om hyrorna, menar han.

Inte ens i den privata sektorn finns det några större invändningar mot systemet, eller fruktan för lojalitetskonflikter.

- Det är bra med en stor, professionell motpart som kan arbeta i samförståndsanda. De tar inte upp vad som helst på förhandlingsbordet, säger Fastighetsägareföreningens förhandlingschef, Tommy Svensson.

"Fick aldrig någon hjälp"

Men det finns de hyresgäster som har andra erfarenheter. Majken Lindskog i Tingsryd till exempel, som gick ur hyresgästföreningen för några år sedan

efter en tvist om balkonginglasning:

- Vi tyckte inte att de slogs för våra intressen utan satt där och höll mest med motparten. Vi fick aldrig någon hjälp medan de bara rosade hyresvärden.

Robert Owen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons