Annons
Nyheter

Ökad risk för typ 2-diabetiker vid covid

Personer som lider av typ-2 diabetes har en ökad risk att hamna på sjukhus och dö till följd av covid-19, jämfört med andra. Vad riskökningen beror på är dock inte helt klarlagt.
Coronaviruset • Publicerad 3 maj 2021
Personer med typ 2-diabetes löper ökad risk att drabbas av svår covid-19, jämfört med andra.
Personer med typ 2-diabetes löper ökad risk att drabbas av svår covid-19, jämfört med andra.Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Runt en halv miljon svenskar lider av typ 2-diabetes, det vill säga den sjukdom då kroppens känslighet för insulin är nedsatt, vilket gör att sockret från blodet inte kan tas upp normalt.

Därutöver, visar ny forskning, löper dessa personer en 40-procentig förhöjd risk att hamna på sjukhus, samt en lika stor riskökning för att behöva intensivvård, på grund av covid-19.

Annons

I den aktuella studien, har forskaren Aidin Rawshani vid Göteborgs universitet jämfört utfallet för de 500 000 svenskar som finns i diabetesregistret, med drygt två miljoner matchade kontroller utan diabetes. Personerna matchades avseende ålder, kön och regiontillhörighet.

Resultatet, som publiceras i tidskriften The Lancet, visar att även risken för att dö i sjukdomen är förhöjd med 1,5 gånger för personer med typ 2-diabetes, jämfört med andra.

Forskningen, som finansierats av Hjärt-lungfonden, ger dock inget svar på orsaken bakom riskhöjningen. Många med typ 2-diabetes lider av övervikt och fetma, som är kända riskfaktorer för att drabbas av svår covid, samtidigt som många typ 2-diabetiker även har högt blodtryck, som också är en riskfaktor. Så om orsaken till riskhöjningen är dessa andra faktorer eller om det är diabetessjukdomen i sig, vet inte forskarna.

Fakta: Diabetes typ 1 och typ 2

Man skiljer på två olika varianter av diabetes: typ 1 och typ 2.

Typ 1-diabetes eller ungdomsdiabetes uppkommer när kroppens insulinproducerande celler dör/förstörs på grund av en autoimmun reaktion som får kroppens eget immunförsvar att förstöra dessa celler. Den som drabbas insjuknar ofta i ungdomen och blir beroende av dagliga injektioner av hormonet insulin för resten av livet.

Typ 2-diabetes, även kallad för vuxen- eller åldersdiabetes, beror i stället oftast på insulinresistens, det vill säga när kroppens celler inte kan tillgodogöra sig insulin, varvid symtom uppkommer som påminner om insulinbrist trots höga eller normala nivåer av insulin i blodet.

Ungefär 90 procent av alla diabetiker i Sverige lider av typ 2-diabetes.

Källa: Diabetesförbundet med flera

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons