Annons
Nyheter

Drönare vid kärnkraftverk: "Allvarlig incident"

Under fredagskvällen sågs drönarliknande föremål flyga över flera kärnkraftverk runt om i landet vid ungefär samma tidpunkt.
Polisen kan bekräfta att det var drönare som flög över både Forsmark och Oskarshamn.
Inrikes • Publicerad 15 januari 2022
Forsmark kärnkraftverk. Arkivbild.
Forsmark kärnkraftverk. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

En skyddsvakt från Forsmarks kärnkraftverk hörde av sig till polisen efter att en drönare flugit över anläggningen inom skyddsområdet. Drönaren var av en större modell som kan stå emot vind, då det blåste kraftigt i området.

Polispatruller och helikopter åkte till platsen och sökte av området. Polisen såg drönaren som rörde sig runt Forsmark för att sedan försvinna mot Gräsö.

Annons

– Vi försökte lokalisera den under en tid, men vi lyckades inte hitta på den igen, säger Petra Blomqvist, presstalesperson vid polisregion Mitt till UNT.

Exceptionell händelse

Enligt polisen finns inga indikationer på att drönaren har släppt ner något på området eller landat.

Händelsen betraktas som exceptionell, enligt Petra Blomqvist.

– Det här är såklart en allvarlig incident som vi tar på högsta allvar.

Efter händelsen vid Forsmark har en anmälan upprättats om obehörigt tillträde till skyddsobjekt, brott mot luftfartslagen och olovlig avbildning av skyddsobjekt. Det finns ingen misstänkt i nuläget.

Drönare även över Oskarshamn

Enligt Forsmarks presschef Josef Nylén har de som rutin att polisanmäla händelser som denna. De ser allvarligt på att någon har begått en sådan överträdelse.

– Sedan är det polisens sak att utreda händelsen. Det råder flygförbud över Forsmark och det är ett skyddsobjekt och den som eventuellt flyger med drönare över Forsmark begår en överträdelse och det är straffbart.

TT: Har ni ökat er beredskap efter händelsen?

– När det gäller vårt eget arbete och fysiska skydd uttalar vi oss inte om det, säger Josef Nylén.

TT: Liknande vittnesmål vid flera kärnkraftverk inkom till polisen vid ungefär samma tid igår kväll. Hur ser ni på att det kan vara någonting samordnat?

Annons

– Vi spekulerar inte om det utan jag uttalar mig för Forsmark, säger Josef Nylén.

Även från kärnkraftverket Oskarshamn larmade personal polisen vid 19-tiden om att något som beskrivs som en drönare flög vid området. På lördagen bekräftar polisen att det rörde sig om en drönare.

– Under gårdagskvällen var vi på plats vid Oskarshamn för att man hade noterat vad man beskriver som en drönare över kärnkraftsområdet, säger polisens presstalesperson Jimmy Modin.

En anmälan om obehörigt tillträde till skyddsobjekt och brott mot luftfartslagen har upprättats, uppger han.

Lät som drönare

Strax efter 21-tiden på fredagen kontaktade också skyddsvakter på Ringhals polis efter att ha hört någonting som lät som en drönare flyga över området.

Polisen uppger på lördagen, efter att bland annat ha använt helikopter i efterforskningarna, att inget föremål påträffats och att det inte går att bekräfta om det var en drönare.

– Det är inte säkert att det var en drönare över huvud taget. Personal på Ringhals har misstänkt det och det kan vara att man ringer i förebyggande syfte för att man har sett det vid andra kärnkraftverk, säger Peter Adlersson, presstalesperson vid polisregion Väst, till TT.

Försvarsmakten informerad

Polisen åkte även vid midnatt till det nedlagda kärnkraftverket Barsebäck efter att det hade gjorts en eventuell iakttagelse av en drönare av personal på plats.

– Ingenting kunde konstateras på platsen men patrullen har upprättat en anmälan om obehörigt tillträde till skyddsobjekt och brott mot luftfartslagen, säger Jimmy Modin.

Försvarsmakten och Säkerhetspolisen är informerad om händelserna. Inom polisen sker en nationell samordning av utredningarna.

– Vi samverkar med berörda myndigheter, säger Irene Sokolow, presstalesperson vid Polismyndighetens nationella mediecenter.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons