Annons
Nyheter

Okej att slå sönder bilrutan för het hund

Heta bilar blir lätt en fara för hundar. Men vad många inte vet om är att man med stöd i lagen kan slå sönder en bilruta för att rädda den lidande hunden.
Nyheter • Publicerad 29 juni 2006
Foto: Per-Erik Sandebäck
Foto: Per-Erik SandebäckFoto: 

Alla vet hur hett det kan bli i en bil när solen gassar. Inte särskilt njutbart - och för hunden är det än värre. Bilen kan i värsta fall bli en dödsfälla eftersom luften inte cirkulerar i en stängd bil och hunden tvingas vänta en timme eller mer. Det hjälper inte med neddragna fönsterrutor.

Skaffa ett vittne Men med stöd i brottsbalken kan man handla i nöd för att rädda hunden genom att slå sönder en bilruta, öppna dörren och få ut hunden.

Annons

- Man ska tänka på att helst gardera sig och ringa polisen innan man gör det. Helst ska man också ha ett vittne; på så sätt blir det enklare efteråt, tipsar Hans Rosenberg, presstalesman på Svenska kennelklubben.

Han berättar att hundar tål värme sämre än människor, eftersom de svettas enbart genom tassar och mun.

Man ser på en hund om den är illa medtagen, enligt Hans Rosenberg.

- Hunden börjar flåsa, blir stressad och cirkulerar runt, sedan blir den frånvarande och apatisk. Det är ungefär som med människor - man ser när någon mår dåligt.

Bada hundens tassar Varje år finns det en eller två hundar som avlider på grund av värmeslag, men många fler mår dåligt, berättar Hans Rosenberg. Hans tips till bilägare med hund är att starta tidigt på morgonen då det är svalare, bada hunden innan man reser så att den är avkyld, rasta ofta och låta hunden bada trampdynorna i vatten.

- Eller så tar man inte med hunden på resan utan låter den vara hos vänner eller på pensionat.

Ring polisen innan Rune Håkansson vid polisen i Växjö säger att man ska ringa polisen innan man slår sönder en bilruta, annars misstänks man för skadegörelse.

- Det är inte förbjudet att ha hundar i bilar, men man ska inte ha dem där under för lång tid. Vi får in massor av samtal om hundar i bilar på sommaren och alla bedömer olika om hunden lider eller inte, säger han.

Missbedömer tiden Växjö brukshundsklubbs ordförande, Hans-Åke Svensson, tror att de flesta hundägare är medvetna om riskerna med att ha en hund i bil, men många kanske missbedömer tiden de är borta och låter hunden sitta för länge i bilen. Han tror dock inte att någon medvetet lämnar hunden i en het bil utan att dra ner rutorna lite grann eller öppna bakluckan. Då måste man förstås ha en bur till hunden så att den inte hoppar ut.

- Om man ser en hund i en het bil försöker man först ta reda på ägaren så att han eller hon kan komma till bilen. Om inte det fungerar får man ringa polisen, säger han.

Annika Dzedina

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons