Annons
Nyheter

Olika företagskulturer skapar problem

Det blir allt vanligare med utländska varuhuskedjor i Sverige och det kan ställa till med problem enligt tjänstemannaförbundet HTF.
- En del utländska företag har liten förståelse för hur den svenska modellen fungerar, de tror att hemlandets regler gäller även här, säger Tommy Mases chef för HTF:s Växjöavdelning.
Nyheter • Publicerad 27 januari 2006

Enligt Tommy Mases kan det bli väldigt tydliga kulturkrockar i hur svenska och utländska företag tänker och hur förhandlingar går till. I många andra länder gäller avtal mellan arbetsgivare och enskilda anställda, fackets betydelse är begränsad.

- Många länder har valt lagstiftning men i Sverige har vi ju kollektivavtal mellan fack och arbetsgivare, säger Tommy Mases.

Annons

På HTF har ombudsmännen de senaste åren fått skaffat sig kunskaper om hur beslutsgången är i andra länder och hur förhandlingsgången går till.

- Det har tagit oss lång tid att förstå hur det fungerar, i början var det svårt och vi fick många överraskningar. Det blir vanligare med utländska ägare i Sverige och många gånger sätter de sitt eget folk i ledande positioner för att slippa kulturkrockar inom företaget, men då blir det krockar med resten av samhället, säger Tommy Mases.

Hilda Frankki
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons