Annons
Nyheter

Olika samarbetsmodeller finns

Frivilligt samarbete har varit en växande företeelse mellan kommunerna under en rad år. Frågan är om det går att utveckla den eller om kommunsammanslagning blir enda utvägen.
Nyheter • Publicerad 5 januari 2006

Det finns många modeller för samverkan mellan kommuner. Ibland sker det formaliserat i kommunalförbund, exempelvis vad gäller räddningstjänsten.

Växjö och Alvesta tillsammans är huvudmän för Värends Räddningstjänst. Uppvidinge, Lessebo och Tingsryds kommuner har samma upplägg för sitt, Räddningstjänsten Östra Kronoberg.

Annons

Ofta delar kommuner på olika experttjänster såsom skolpsykolog eller teknisk chef. Så till exempel diskuterar Älmhult och Osby kommun i Skåne län möjligheten att dela på räddningschefstjänsten. Redan har de gemensam arbetsförmedlingsnämnd.

Lessebo och Emmaboda kommun i Kalmar län har ett samarbete kring friskvård. Tillsammans med Uppvidinge och Högsby i Kalmar län har Lessebo gemensamt löneutbetalningssystem.

Identitet

Det finns också identitetsskapande samarbetsmodeller. Ett exempel är "Entreprenörsregionen", tio kommuner där Älmhult, Ljungby och Markaryd ingår i ett block med bland annat Halmstad och Gnosjö, ett nätverk för utveckling och erfarenhetsutbyte.

Se www.entreprenorsregionen.se.

Robert Owen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons