Annons

Olja, tv och Kabajeva: Här är nya sanktionerna

Oljestopp i vinter, tre tv-kanaler i träda och visumstopp för en olympisk gymnastikstjärna.
Här är EU:s sjätte sanktionspaket mot Moskva – med undantag för Ungern utan tidsbestämt slut.
EU • Publicerad 3 juni 2022
En oljetanker vid hamnen i Kozmino i östligaste Ryssland. Arkivbild.
En oljetanker vid hamnen i Kozmino i östligaste Ryssland. Arkivbild.Foto: AP/TT
Rysslands president Vladimir Putin tillsammans med gymnasten Alina Kabajeva på en bankett i Moskva 2004. Arkivfoto.
Rysslands president Vladimir Putin tillsammans med gymnasten Alina Kabajeva på en bankett i Moskva 2004. Arkivfoto.Foto: ITAR-TASS/AP/TT

Efter många om och men har EU-länderna till sist slagit fast vad som gäller i det senaste tillslaget med anledning av Rysslands krig i Ukraina.

På oljesidan blir det förbud mot att importera eller sända vidare rysk olja. Nuvarande kontrakt och handel tillåts fortsätta i max sex månader för råoljan och åtta månader för andra raffinerade produkter, som exempelvis bensin.

Annons

Tillfälligt undantag gäller dock för import via pipeline till de länder som "på grund av sin geografiska position är särskilt beroende av ryska leveranser och inte har andra hållbara alternativ". Undantaget gäller tills vidare – "så länge inte rådet bestämmer annorlunda". Vilka länder som berörs framgår emellertid inte av det som offentliggjorts hittills, även om det framför allt varit Ungern som nämnts i sammanhanget.

Banker

Parallellt får Bulgarien undantag till slutet av 2024 för import av råolja och oljeprodukter via fartyg. Kroatien tillåts ta in vakuumgasolja (VGO) till slutet av 2023.

Om sex månader blir det därtill otillåtet i EU att försäkra eller finansiera försändelser av rysk olja till länder utanför EU.

På banksidan kopplas Sberbank, MKB (Credit Bank of Moscow på engelska) och Rosselchozbank (Russian Agricultural Bank) bort från det internationella transaktionssystemet Swift, liksom den belarusiska Utvecklings- och återuppbyggnadsbanken.

När det gäller Belarus fyller EU också på tidigare sanktioner med landet, genom att bland annat lägga till landets största producent av pottaska, Belaruskali, på sanktionslistan.

Tv-kanaler

Det sjätte paketet innebär även att ytterligare tre ryska tv-kanaler stoppas från att sända i EU: Rossija RTR/RTR Planeta, Rossija 24/Russia 24 och TV Centre International. Kanalernas journalister kan dock fortsatt arbeta i EU.

EU förbjuder samtidigt företag att direkt eller indirekt utföra konsultuppdrag, bokföring, skatterådgivning, pr eller molntjänster åt såväl Rysslands regering som personer och företag i Ryssland.

EU fyller också på listan över produkter som inte får exporteras till Ryssland, bland annat med fler kemikalier. Dessutom drygas listan ut över personer som inte ska ges visum till EU och som ska få eventuella tillgångar frysta i EU.

Bland de 65 nya som läggs till finns Alina Kabajeva, tidigare OS-vinnare i rytmisk sportgymnastik, men på senare år mest känd för att ha pekats ut som president Vladimir Putins flickvän. Även militärerna Azatbek Omurbekov och Michail Mizintsev finns med, som huvudansvariga för den ryska arméns övergrepp i Butja och Mariupol.

Fakta: Sanktioner mot öst

EU har i flera omgångar sedan 2014 infört sanktioner mot Ryssland och ryska företrädare i Ukraina med anledning av den ryska annekteringen av Krim, invasionen i östra Ukraina och vårens fortsatta krigande i grannlandet. På listan över personer, företag och organisationer som inte ska ges visum till EU och ska få sina eventuella tillgångar frysta finns nu 1 158 individer och 98 företag eller organisationer.

För Belarus har EU haft sanktioner sedan ännu längre tid tillbaka, bland annat på grund av mord på oppositionella under 1990-talet. För närvarande finns 195 individer och 35 företag eller organisationer på den belarusiska listan.

Källa: Ministerrådet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons