Annons

Putin: Vi fortsätter bomba energisystemen

Ryssland kommer att fortsätta attackera Ukrainas energisystem, trots internationell kritik. Det säger president Vladimir Putin, som anklagar Ukraina för att ha startat attackerna mot viktig infrastruktur.
Ukraina • Publicerad 8 december 2022
Ryske presidenten Vladimir Putin vid en ceremoni i Kreml på torsdagen, där medaljer delades ut.
Ryske presidenten Vladimir Putin vid en ceremoni i Kreml på torsdagen, där medaljer delades ut.Foto: Mikhail Metzel/AP/TT
Delar av en byggnad har kollapsat efter en drönarattack i Kiev i mitten av oktober.
Delar av en byggnad har kollapsat efter en drönarattack i Kiev i mitten av oktober.Foto: Roman Hrytsyna/AP/TT
Fakta om den irankstillverkade drönaren Shahed-136 (Geran-2).
Fakta om den irankstillverkade drönaren Shahed-136 (Geran-2).Foto: Anders Humlebo/TT

De ryska attackerna har gjort att miljoner ukrainare saknar el och vatten inför vinterns intåg.

– Det är en massa bråk om våra attacker mot energiinfrastruktur i ett grannland. Ja, vi gör detta. Men vem startade det? säger Putin i samband med en ceremoni i Kreml, enligt AFP.

Annons

Han beskriver angreppen som ett svar på sprängningen av bron till Krim och andra attacker, som Moskva anklagar Ukraina för. Han anklagar också Kiev för att ha sprängt kraftledningar från kärnkraftverket i Kursk och att ha stoppat vattenförsörjning till Donetsk.

– Att inte förse en miljonstad med vatten är att likställa med folkmord, säger Putin.

Kan trappas upp

Den amerikanska tankesmedjan ISW tror att de ryska drönarattackerna i Ukraina kommer att öka de kommande veckorna, sedan Ryssland anpassat de iransktillverkade vapnen för vinterkylan.

Under torsdagen attackerade ryska drönare av typen Shahed-136 Kiev, Poltava och andra städer i Ukraina, enligt ukrainska och ryska uppgifter.

Enligt ISW är det första gången på tre veckor som drönarvarianten använts, då de rapporterats ha drabbats av problem med isbildning i takt med att kylan lagt sig över landet.

"Modifierat drönarna"

"Ryska styrkor har antagligen modifierat drönarna för att användas i kallare väderförhållanden och kommer antagligen öka användandet i Ukraina de kommande veckorna i kampanjen mot ukrainsk kritisk infrastruktur", skriver ISW.

Drönarna har blivit allt viktigare för Ryssland, i takt med att lagren av kryssningsrobotar och andra långdistansvapen sinar, och används också för att nöta ut det ukrainska luftförsvaret.

Kreml: Krim är sårbart

Ryssland säger sig ha skjutit ner en ukrainsk drönare över Svarta havet nära Sevastopol, den största staden på den annekterade halvön Krim och säte för en viktig rysk flottbas.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov medger att Krim är sårbart för ukrainska attacker.

– Det finns uppenbart risker eftersom den ukrainska sidan fortsätter att organisera terrorattacker. Men å andra sidan så pekar information vi fått på att effektiva motåtgärder vidtas, säger Peskov vid en pressträff.

Annons

Flottbasen i Sevastopol utsattes i november för en omfattande drönarattack som Moskva skyllde på Ukraina.

"Behöver tid"

Problemen med strömförsörjningen i Ukraina är redan nu omfattande, och landets president Volodymyr Zelenskyj säger i ett tal att han hållit ett möte om stabiliseringen av energisystemet och skyddet av energianläggningarna.

– Vi ökar konstant produktionen och leveransen av el – vi tillför mer volym nästan varje dag. Men vi ska inte glömma – ingen ska glömma – att det nu är omöjligt att återställa 100 procent av energisystemet som det var innan den ryska energiterrorn började, säger han.

– Vi behöver tid. Det är därför strömavbrottsscheman kvarstår i de flesta städer och distrikt.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons