Annons
Nyheter

Omsorgsnämnden i Växjö går back

En kraftig ökning vårdbehoven innebär att Växjö kommuns omsorgsnämnd under 2005 går back 10,6 miljoner kronor.
Underskottet beror främst på att nämnden öppnade ett tillfälligt särskilt boende, Carisma, som har kostat tio miljoner kronor.
Nyheter • Publicerad 31 januari 2006

- När vi öppnade Carisma i december 2004 fanns ingen täckning för detta i budgeten. Underskottet är besvärande och vi har försökt minska våra kostnader utan att lyckas fullt ut. Men vi kan glädja oss åt att samtliga distrikt håller sin budget. Det är volymökningen som kostar, säger Gunnar Storbjörk (s), ordförande i omsorgsnämnden.

Förlusten kan öka

Annons

I ett värstascenario kan underskottet öka med ytterligare åtta miljoner kronor. Det gäller om Växjö kommun förlorar en tvist med landstinget i Kronoberg om vem som ska betala respiratorvården.

- Ärendet ligger hos Sveriges kommuner och landsting (SKL) och vi räknar med att ett beslut kommer inom kort. Men eftersom vårt bokslut för 2005 blir låst inom de närmaste två veckorna är det osäkert om vi får med utfallet, säger Gunnar Storbjörk.

Handikappomsorgen

Utöver Carisma, som enligt planerna ska stängas i maj 2006 då omsorgsnämnden öppnar ett helt nytt omsorgsboende i Sandsbro, har även korttidsplatserna på Ingelshov och Violen 2 höjt utgifterna för 2005 med ytterligare 600 000 kronor.

För 2006 är det ekonomiska läget något bättre.

14 miljoner kronor i tillskott

I en total budget på drygt en miljard kronor har omsorgsnämnden fått ytterligare tio miljoner kronor till äldreomsorgen samt ytterligare fyra miljoner kronor till handikappomsorgen.

- Men eftersom vi dras med ett underskott måste vi hela tiden se över vår kostnadsbild. Därför följer vi noggrannt utvecklingen under årets två första månader. På omsorgsnämndens möte i mars blir det säkert diskussioner om hur vi ska klara verksamheten inom budgetramarna, säger Agneta Jansmyr, chef för Växjös omsorgsförvaltning.

Berne Persson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons