Annons
Nyheter

Omstridd mordutredning återupptas i Frankrike

Frankrike • Publicerad 18 december 2021
Domstol i Paris. Arkivbild.
Domstol i Paris. Arkivbild.Foto: Francois Mori

Ett omstritt fall där en marockansk trädgårdsmästare dömdes för mordet på en rik fransk 65-årig änka har återupptagits, på den dömdes begäran, skriver BBC. Bevisen ska nu granskas igen i högsta rättsinstansen.

Centralt i det uppmärksammade fallet var ett meddelande skrivet i blod på offrets dörr. Den dömdes namn stod bredvid budskapet "han dödade mig". Där fanns dock ett grovt grammatiskt fel: verbet "döda" stod inte i dåtid, "tuée", utan i infinitiv, "tuer". Advokaterna argumenterade för att offret var välutbildat och inte skulle göra ett sådant fel.

Annons

Många hävdar att fallet är ett tydligt justitiemord, och att trädgårdsmästaren var lätt att sätta dit för att han var en nordafrikansk invandrare. 1996, två år efter domen, blev han benådad av president Jacques Chirac. Den fällande domen upphävdes dock inte.

På mordplatsen fanns också spår av fyra andra okända män. Efter att nya dna-bevis har framkommit vill trädgårdsmästaren nu att fallet ska återupptas. Han har hela tiden hävdat sin oskuld. Änkans familj tror dock fortfarande att han är gärningsmannen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons