Annons
Nyheter

Opererade bort fel organ – kritiseras

Vård • Publicerad 5 november 2020
Inspektionen för vård och omsorg kritiserar en läkare som opererade bort fel organ. Arkivbild.
Inspektionen för vård och omsorg kritiserar en läkare som opererade bort fel organ. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

En läkare i Linköping opererade bort fel organ ur en patient. Nu får läkaren kritik från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), skriver Corren.

Händelsen inträffade i januari i år, när läkaren skulle operera bort en njure med tog fel och i stället opererade ut en patients mjälte. Misstaget upptäcktes först dygnet efter operationen och ledde till att den drabbade kvinnan fick genomgå en ny operation där njuren avlägsnades.

Enligt tidningen har läkaren uppgett att omständigheterna kring operationen inte var optimala och att hen nära inpå operationen fått ersätta en kollega. Läkaren får nu kritik från Ivo för att inte ha förvissat sig om att rätt organ opererades bort. Sjukhuset har efter utredningen vidtagit åtgärder för att förhindra att händelsen upprepas.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons