Annons
Nyheter

Oppositionspolitiker dömd för penningtvätt

En av Nicaraguas främsta oppositionspolitiker, Cristiana Chamorro, har dömts för bland annat penningtvätt.
Hon har suttit frihetsberövad sedan i juni, vilket hindrade henne från att utmana president Daniel Ortega i valet i fjol.
Nicaragua • Publicerad 12 mars 2022
Cristiana Chamorro talar med pressen i Managua, Nicaragua, i maj i fjol. Arkivbild.
Cristiana Chamorro talar med pressen i Managua, Nicaragua, i maj i fjol. Arkivbild.Foto: Diana Ulloa/AP/TT

Cristiana Chamorro bror Pedro Joaquin Chamorro och tre tidigare anställda i hennes yttrandefrihetsstiftelse är också skyldiga till brott, enligt domstolen.

– De fann alla skyldiga, säger Cristiana Chamorros släkting Olana Hurtado efter rättegången som hölls bakom stängda dörrar.

Annons

Chamorro stod anklagad för att ha tvättat pengar, egendomar och andra tillgångar genom sin stiftelse och även för att ha främjat "ideologiska lögner" och destabilisera regeringen.

Vilket straff hon döms till väntas meddelas den 21 mars.

68-åriga Cristiana Chamorro är dotter till landets tidigare president Violeta Barrios de Chamorro. Hon har hela tiden hävdat att hon inte är skyldig till brotten.

– De vill fläcka ned mitt namn men de kommer inte att lyckas, sade hon i slutet av rättegången enligt en lokal regeringskritisk sajt.

Chamorro är journalist och företräder inte något politiskt parti. Hon är en av sju tidigare presidentkandidater och närmare 40 andra oppositionella som greps före valet i fjol.

Valet har internationellt bedömts som varken fritt eller rättvist och ledde till att Daniel Ortega kunde tillträda en fjärde mandatperiod.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons