Annons
Nyheter

Krigsmuller efter våldsspiral runt al-Aqsa

Israelisk polis har stormat al-Aqsa-moskén i Jerusalem, ett tecken på de höga spänningarna i regionen i samband med stundande storhelger.
Efter händelsen skjuter extremister raketer från Gaza in i Israel, och Israel svarar med flyganfall.
Mellanöstern • Publicerad 5 april 2023
Israelisk polis griper en kvinna utanför al-Aqsa-moskén på onsdagsmorgonen.
Israelisk polis griper en kvinna utanför al-Aqsa-moskén på onsdagsmorgonen.Foto: Mahmud Illian/AP/TT
Israeliska säkerhetsstyrkor på Tempelberget på onsdagsmorgonen. På platsen ligger två världskända moskéer, Klippdomen på bilden och al-Aqsa-moskén.
Israeliska säkerhetsstyrkor på Tempelberget på onsdagsmorgonen. På platsen ligger två världskända moskéer, Klippdomen på bilden och al-Aqsa-moskén.Foto: Mahmud Illian/AP/TT

Enligt israeliska myndigheter hade palestinska ungdomar barrikaderat sig i moskén med fyrverkerier och tillhyggen. De säger sig inte ha haft någon annan utväg att gå in med våld, trots den känsliga situationen. al-Aqsa-moskén ligger på Tempelberget, en höjd i Jerusalems gamla stad som utgör stadens heligaste delar.

Den officiella palestinska nyhetsbyrån Wafa rapporterar att ett stort antal moskébesökare skadats i polisens insats.

Annons

Händelsen ledde till en våg av palestinska protester och fördömanden av våldet. Från Gazaremsan avlossades raketer mot samhällen i Israel, men samtliga av dessa sköts ned utan att göra någon skada.

Israel svarade i sin tur med flygräder mot den hårdföra islamistgruppen Hamas, som styr Gaza och vars väpnade gren ligger bakom en del av raketavfyrningarna.

Spänningarna stegras av att många nu är extra måna om religiösa ritualer i samband med storhelgsperioderna påsken, judiska pesach samt muslimernas ramadan.

En liknande våldsspiral för två år sedan ledde till ett elva dagar långt krig med hundratals dödsoffer.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons