GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Starka jobbsiffror sänke för Wall Street

Handelsveckan på USA-börserna slutade huvudsakligen nedåt efter oväntat starka jobbsiffror för juli som väcker farhågor för att den amerikanska centralbanken kan tvingas att höja styrräntan kraftigt.
Börs • Publicerad fredag 22:23
Börserna i USA faller i öppningen. Arkivbild.
Börserna i USA faller i öppningen. Arkivbild.Foto: Mark Lennihan

Investerarna och även Fed hade velat se en lugnare utveckling på den amerikanska arbetsmarknaden. Men i stället skapades mer än dubbelt så många nya jobb i juli än analytikerna väntat sig. Dessutom gick arbetslösheten ner till 3,5 procent, nästan historiskt låga siffror.

Efter att de ledande indexen på USA-börserna inledningsvis reagerat starkt negativt på siffrorna stängde det breda S&P 500 på minus 0,2 procent. Dow Jones industriindex gick upp 0,2 procent medan det tekniktunga Nasdaqs kompositindex backade 0,5 procent.

Till förlorarna hörde elbilstillverkaren Tesla vars aktie backade med 6,6 procent. Warner Bros Discoverys aktie rasade tvåsiffrigt, ned 16,5 procent, efter att mediebolaget redovisat kvartalssiffror.

Till vinnarna hörde telekomföretaget Motorola vars aktie steg med 4,3 procent. Även Twitter steg, upp 3,6 procent, samtidigt som det pågår en rättstvist med Tesla-miljardären Elon Musk som vill avbryta sitt köp av bolaget.

Sett över den gångna veckan gick Dow Jones upp 0,2 procent, S&P 500 steg 0,8 procent medan Nasdaq ökade 1,7 procent.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.