Annons
Nyheter

Oskuldskrav på var tredje flicka i Botkyrka

Samhälle • Publicerad 9 juni 2022
Kartläggningen i årskurs nio har gjorts av organisationen Tjejers rätt i samhället förra året på uppdrag av Botkyrka kommun. Arkivbild.
Kartläggningen i årskurs nio har gjorts av organisationen Tjejers rätt i samhället förra året på uppdrag av Botkyrka kommun. Arkivbild.Foto: Naina Helén Jåma/TT

35 procent av flickorna och 19 procent av pojkarna i Botkyrka lever med ett oskuldskrav. Så lyder resultatet av en kartläggning i årskurs nio som gjorts av organisationen Tjejers rätt i samhället förra året på uppdrag av Botkyrka kommun, rapporterar Mitti.

Oskuldskravet innebär att ungdomarna förväntas vänta med sex tills de gifter sig.

Annons

– Det är tyvärr inte förvånande. Vi hade en duktig forskare från Uppsala som gjort studier som visar på liknande siffror. Men det var viktigt att få det här svart på vitt så att vi kan börja arbeta långsiktigt för att motverka att det ser ut så här, säger Botkyrkas kommunalråd Ing-Marie Viklund (L) till tidningen.

Kommunen ska nu försöka sjösätta en handlingsplan för att motverka hedersförtryck. Planen är dock inte beslutad i kommunfullmäktige än.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons