Annons
Nyheter

OSSE kritiserar Trumps anklagelser om valfusk

Donald Trumps uttalanden om valfusk är ogrundade och skadar allmänhetens förtroende för demokratiska institutioner. Det hävdar internationella valobservatörer från OSSE.
Trump hävdar att valfusk förekommit i de delstater där Biden utsetts till vinnare.
USA • Publicerad 5 november 2020
Donald Trumps krav på att stoppa rösträkningen får hård kritik av Michael Link, som leder OSSE:s uppdrag under USA:s presidentval.
Donald Trumps krav på att stoppa rösträkningen får hård kritik av Michael Link, som leder OSSE:s uppdrag under USA:s presidentval.Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

Presidenten fortsätter trots kritik att så tvivel om att valet gått rätt till. "Alla de delstater som Biden nyligen gjort anspråk på kommer vi att ta rättslig strid om för väljarfusk och valfusk (Voter Fraud and State Election Fraud). Massor av bevis", twittrar Trump.

Valobservatörer från OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, håller inte med.

Annons

– Det var ett grovt missbruk av ämbetet, säger Michael Link, som leder OSSE:s uppdrag under USA:s presidentval, till Stuttgarter Zeitung om Trumps tidigare krav på att rösträkningen ska stoppas i flera delstater.

I en preliminär rapport berömmer OSSE röstningen i sig, som anses har förflutit bra trots logistiska utmaningar orsakade av pandemin. Men kritiken mot Trumps anklagelser om oegentligheter är skarp.

"Ogrundade anklagelser kring systematiska brister, i synnerhet från den sittande presidenten under valnatten, skadar allmänhetens förtroende för demokratiska institutioner", skriver OSSE.

Trumps uttalanden om att valet är "ett bedrägeri mot det amerikanska folket" skapade förvirring och oro bland valarbetare och väljare, konstaterar organisationen vidare.

"Trots flera offentliga uttalanden av den sittande presidenten kring poströstandets integritet, är antalet och omfattningen av påstådda och rapporterade fall av bedrägeri kopplade till förtidsröster försumbara", enligt rapporten.

OSSE skickade 102 observatörer för att granska presidentvalet i USA på inbjudan av amerikanska myndigheter. En slutgiltig rapport kommer att publiceras efter att alla röster är räknade och valet är klart, skriver CNN.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons