Annons
Nyheter

Östers IF, Satan och Gud – här är länets mest märkliga röster

Gud, Satan, Östers IF och ”alla utom Tommy Andersson”. Vid det förra valet struntade några hundra kronobergare helt i partilinjen och röstade i stället på lite mer udda alternativ.
Kronoberg • Publicerad 8 september 2018 • Uppdaterad 9 september 2018

Vid förra fullmäktigevalet i Kronobergs åtta kommuner valde drygt 1 800 länsbor att visa sitt missnöje genom att rösta blankt.

Men hundratals kronobergare tog i stället tillfället i akt och plitade ner namnet på småpartier som inte hade några egna valsedlar.

Annons

Överlägset flest röster bland den 287 handskrivna valsedlarna i länet 2014 fick partiet Enhet. Enhet grundades 1990 och har ett andligt perspektiv på politiken. Man kämpar för existenslinjen i stället för arbetslinjen och vill införa medborgarlön.

Även Piratpartiet, Landsbygdspartiet, Direktdemokraterna och Djurens parti – som strider för att människor ska sluta utnyttja djur som föda, kläder, jaktobjekt och underhållning – fick en del röster från länsbor.

Nynazistiska Svenskarnas parti, som upplöstes 2015, fick 22 handskrivna röster.

En Växjöväljare la sin röst på partiet Samutveckling i Högsby kommun och även Karlskronapartiet, Norrbottens sjukvårdsparti, Kalle Anka-partiet och Brännvinspartiet fick ströröster.

Satirpartiet Satanistiskt initiativ, som enligt sin Facebook-sida verkar under parollerna ”Avveckla, utplåna, förtär” och ”Våga vägra allt mänskligt liv”, fick två röster i i länet. ”Gud” fick nöja sig med en.

En Ljungbybo la sin röst på Brännvinspartiet. Arkivfoto: TT
En Ljungbybo la sin röst på Brännvinspartiet. Arkivfoto: TTFoto: Fredrik Sandberg / TT

Men några kronobergare valde helt bort partilinjen och lättade sitt hjärta med egna budskap på valsedeln, till exempel:

• ”Jag röstar på alla utom Tommy Andersson”

• ”Fuck svenska politiker”

• ”Lägg ner Alvesta kommun och anslut till Växjö”

• ”Tyvärr finns det ingen man kan rösta på i detta jävla hönshus. Tänk om ni politiker kunde bete er”

Annons

• ”De som ger mig mest välstånd i allt”

• ”Fiber i Klöxhult”

En Växjöbo hoppades att Östers IF skulle ha bättre lycka i politiken än på planen och även Nattväktaren, Olyckliga flickkåren och seriefiguren Optimus Prime (Transformers) – som kan förvandla sig till en lastbil – fick varsin röst. Och en väljare i Växjö tänkte till bakom valskärmen och la sin röst på ”En hyvens tjomme”.

Några få kronobergare valde att rösta på det klassiska skämtpartiet Kalle Anka-partiet.  Arkivfoto: Sveriges Television
Några få kronobergare valde att rösta på det klassiska skämtpartiet Kalle Anka-partiet. Arkivfoto: Sveriges Television
Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons