Annons
Nyheter

Östersjön två grader varmare än normalt

En ovanligt varm novembermånad har dämpat nedkylningen av Östersjön. Vattnet är generellt två grader varmare än normalt, rapporterar .
Väder • Publicerad 6 december 2020
En ovanligt varm höst har gjort att Östersjön inte kylts ned lika snabbt som normalt. Arkivbild.
En ovanligt varm höst har gjort att Östersjön inte kylts ned lika snabbt som normalt. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

– I september och oktober hade vi mer normala ytvattentemperaturer i Östersjön som låg nära normala värden. Men vi har inte haft det så kallt sedan dess, så nedkylningen som påbörjades fortsatte inte i samma takt som den gör normalt, säger Lena Viktorsson, oceanograf på SMHI, till SVT.

Vid fem av SMHI:s mätstationer i Östersjön, från Karlskrona i söder till Umeå i norr, registrerades de hittills högsta yttemperaturerna för november sedan mätningarna startade.

Annons

Även på land sattes flera värmerekord. I Götaland och södra Svealand blev november 2020 på många håll den varmaste som hittills uppmätts, vilket TT har rapporterat om tidigare.

Förra vintern var också onormalt varm – och de höga temperaturerna påverkar Östersjöns ekosystem och bidrar till problem med övergödning och syrebrist.

– Sådana processer går snabbare om det är varmt i vattnet, säger Lena Viktorsson till SVT.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons