Annons
Nyheter

Ovädret fortsätter norrut – SMHI varnar

Det oväder som bland annat drabbade Västergötland natten mot fredagen är nu på väg upp över Norrland.
Väder • Publicerad 5 augusti 2022
Skyfallsliknande regn väntas från fredagskvällen och under natten mot lördag.
Skyfallsliknande regn väntas från fredagskvällen och under natten mot lördag.Foto: Johan Hallnäs/TT

Torsdagens regnoväder väntas dra vidare norrut under natten mot lördagen, om än i något försvagad tappning. Enligt SMHI väntas kraftiga lokala skurar i ett område mellan Dalarna och Ångermanland.

– På en del håll kan man förvänta sig mycket regn i form av kraftiga skurar. Men det är svårt att säga exakt var det kraftigaste regnet kommer att hamna, säger Lars Knutsson, meteorolog vid SMHI.

Annons

– Lokalt kan det komma upp till 40 millimeter, i samband med kraftiga åskskurar.

Det kraftiga regnet väntas i huvudsak falla under fredagskvällen samt under natten mot lördag.

Tågstopp i Västergötland

Töreboda kommun i Västergötland var en av de platser som drabbades hårt i samband med torsdagens oväder. I närområdet rev bland annat ett bortblåst tak ner en kontaktledning, vilket ledde till förseningar och inställda tåg på sträckan Göteborg–Stockholm.

– Mellan Töreboda och Skövde är det totalstopp. Den tidigaste prognosen för att vi ska kunna öppna upp ett spår där är tisdag, sade Felicia Danielsson, presskommunikatör på Trafikverket, på fredagsförmiddagen.

Västtrafik har satt in ersättningsbussar.

Arbetar med problemet

Trafikverkets personal kunde inte komma fram till platsen förrän vid midnatt, natten mot fredagen, eftersom det inte bedömdes som säkert förrän vädret hade lugnat sig en smula.

– Väl på platsen var det första vi gjorde att evakuera resenärerna från tåget, och vid niotiden kunde vi få bort tågen från platsen. Det man gör nu är att få bort allt bråte som blåst ner över rälsen och kontaktledningar, säger Felicia Danielsson.

Vissa av SJ:s snabbtåg från Stockholm till Göteborg, och som går mellan sträckan Töreboda och Skövde, kommer ledas om via Falköping, Jönköping och Nässjö, vilket leder till längre restid och ändrade avgångstider.

– Vår ambition är att inte ställa in några tåg, men man måste vara väldigt uppmärksam som resenär ifall det skulle bli så, säger Peter Krameus, presskommunikatör på SJ.

Även för andra tågbolag gäller längre restider och ändrade avgångstider.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons