Annons
Nyheter

Ovanliga besöket – valross i Skåne

Vid kusten i skånska Arild finns nu en tillfällig sevärdhet – en valross är nämligen på besök. Det kan vara den första valrossen i Skåne.
Djur • Publicerad 11 juni 2022
En valross i skånska Arild lockar publik i solnedgången på lördagskvällen.
En valross i skånska Arild lockar publik i solnedgången på lördagskvällen.Foto: Johan Nilsson/TT

Valrossen tros vara den som för några veckor sedan sågs utanför Halland, och nu har tagit sig söderut längs kusten till Arild som ligger i nordvästra Skåne. Det rapporterar Helsingborgs Dagblad.

– Det är första valrossen i Skåne så vitt jag vet, säger Kennet Lundin, docent i marinbiologi på Göteborgs naturhistoriska museum, till tidningen.

Annons

Valrossar finns vanligtvis i arktiska och omgivande hav på norra halvklotet. Det är mycket ovanligt att valrossar ses i svenska vatten, även om det hände ett par gånger under 1900-talet. Tidigare i vår syntes dock en valross i Smögen i Bohuslän. Den slog sig ner på en brygga för vattenskotrar.

Man bör låta valrossar få vara i fred, genom att inte gå för nära eller komma för nära den med båt. En propeller kan skada djuret illa.

Valrossar är, som djurart, släkt med sälar. De kan bli över tre meter långa och väga mer än ett och ett halvt ton, enligt Nationalencyklopedin. Arten har varit hotad på grund av hård jakt.

Men nu finns det stora populationer som hämtat sig bra, framför allt i Stilla havet. Det finns även ganska många på Grönland och Svalbard.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons