Annons
Nyheter

Oväntat stark jobbsiffra från USA

Ekonomi • Publicerad 8 mars 2023
Lönehanteringsföretaget ADP rapporterar om utvecklingen på den privata arbetsmarknaden i februari. Arkivbild
Lönehanteringsföretaget ADP rapporterar om utvecklingen på den privata arbetsmarknaden i februari. ArkivbildFoto: Steven Senne AP/TT

Antalet nya amerikanska jobb ökade med 242 000 i den privata sektorn i februari, enligt lönehanteringsföretaget ADP.

Det var fler nya jobb än väntat. Analytiker hade i genomsnitt räknat med att sysselsättningen i sektorn skulle öka med 200 000 nya jobb, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

Annons

I januari tillkom 119 000 nya privata jobb, enligt reviderade siffror från ADP. Där låg beräkningen tidigare på 106 000 nya jobb.

Siffrorna släpps inför fredagens stora federala jobbrapport från USA:s arbetsmarknadsdepartement, med statistik för sysselsättning och arbetslöshet på hela arbetsmarknaden, exklusive jordbrukssektorn.

Tecken på en stark arbetsmarknad ses i den inflations- och räntechock som råder i västvärlden som negativt på börsen. Det kan nämligen pressa USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) att höja räntan snabbare och högre.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons