Annons
Nyheter

Ovärderliga föremål stulna från Braås hembygdsförening

Ovärderliga föremål från sten- och bronsåldern har stulits från Braås hembygdsförening. Det är mestadels yxor och dolkar som försvunnit.
- Ett rent beställningsjobb. Tjuvarna tog de mest värdefulla föremålen, säger Gunvor Nilsson i hembygdsföreningen.
Nyheter • Publicerad 9 juni 2006
Gunvor Nilsson och Torsten Varde, eldsjälar i Braås hembygdsförening, konstaterar att 15 ovärderliga föremål i samlingen från sten- och bronsåldern har stulits. Polisen har inga spår efter tjuvarna. Foto: Urban Nilsson
Gunvor Nilsson och Torsten Varde, eldsjälar i Braås hembygdsförening, konstaterar att 15 ovärderliga föremål i samlingen från sten- och bronsåldern har stulits. Polisen har inga spår efter tjuvarna. Foto: Urban NilssonFoto: 

Stölden inträffade natten till torsdagen och sammanlagt försvann 15 föremål. Även om det var mest yxor och dolkar som stals plockade tjuvarna med sig några andra rariteter.

- Bland annat en armring i brons och en spelbricka i flussglas, konstaterar Gunvor Nilsson som upptäckte inbrottet under torsdagsmorgonen.

Annons

- Jag var här till klockan åtta i onsdags kväll och då var allt lugnt. Stölden har hänt sedan dess.

Vaksamma tjuvar Tjuvarna tog sig in i den låsta byggnaden där dyrgriparna förvarades genom att ta bort en bom för dörren sedan sprinten slagits in med en slägga.

Men tjuvarna har varit ytterst varsamma och inte slagit sönder någonting av kulturskatten eller inredningen. Till och med glasrutorna som bildade montern över föremålen bröts försiktigt bort och ställdes åt sidan.

- De visste precis vad de ville ha och måste varit här tidigare och förberett sig. För oss är de här föremålen ovärderliga men jag tror inte marknaden är så stor i Sverige. Säkert säljs allt utomlands.

- Man blir upprörd över att någonting sådant här skall behöva hända när många personer lagt ned ideellt arbete i hembygdsföreningen. Det känns verkligen tungt, säger ordförande Torsten Varde och tillägger:

- Vi tyckte att vi hade ordentliga lås men nu måste vi diskutera om vi skall vidta andra åtgärder.

Ingen av de båda eldsjälarna i hembygdsföreningen tror att samma tjuvar återvänder för att stjäla fler föremål.

- De har säkert redan tagit allt de vill ha och det var ju det värdefullaste som försvann, säger Gunvor Nilsson som i och med stölden drabbas av extra arbete under en intensiv arbetsperiod.

Hon slutför just arbetet med hembygdsföreningens årliga sommarutställning som i midsommar öppnas för 27 året och den här gången är temat hygien.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons