Annons

Över 2 000 ukrainare har sökt asyl i Sverige

Över 2 000 ukrainare har sökt asyl i Sverige sedan Rysslands invasion i Ukraina, uppger Migrationsverket.
Siffran säger dock lite om hur många som faktiskt tagit sig till Sverige för att fly kriget.
Ukrainakriget • Publicerad 6 mars 2022
Flyktingar från Ukraina får under lördagen information från Migrationsverket och Refugees Welcome Sweden i färjeterminalen i Ystad.
Flyktingar från Ukraina får under lördagen information från Migrationsverket och Refugees Welcome Sweden i färjeterminalen i Ystad.Foto: Johan Nilsson/TT

– Ukrainare kan resa till Sverige viseringsfritt, så den siffran har inget att göra med hur många som har kommit hit, säger Magnus Önnestig, chef för nationella operativa avdelningen på Migrationsverket.

Viseringsfriheten innebär att ukrainare inte behöver något visum för att besöka Sverige; de kan vistas här i tre månader utan att vända sig till Migrationsverket. Därför är det svårt att veta hur många som tagit sig till Sverige från Ukraina efter invasionen.

Flest i Stockholm

Annons

Enligt Önnestig har dock "långt över hälften" av de 2 000 som sökt asyl sedan invasionen nyligen anlänt. Flest har sökt i Stockholmsområdet, men under helgen har det även varit högt tryck i Skåne.

Sedan slutet av förra veckan behöver dock inte personer från Ukraina söka asyl för att få stanna en längre tid, eftersom EU har aktiverat det så kallade massflyktsdirektivet. Det innebär att personer från Ukraina ska erbjudas ett omedelbart och tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd i EU:s medlemsstater utan en individuell prövning.

För att omfattas av direktivet måste man registrera sig hos Migrationsverket.

Myndigheten har under helgen arbetat hårt för att kunna börja utgå från det nya direktivet den kommande veckan, och Magnus Önnestigs uppmaning till flyktingar från Ukraina är att inte stressa till Migrationsverket om man redan har ordnat boende.

– Det är bättre om bara de som behöver hjälp med boenden och av andra skäl är tvingade att komma till oss gör det. Då hinner vi sätta alla processer runt massflyktsdirektivet. Har man boende ordnat, använd gärna att du är viseringsfri, ta det lugnt ett tag och vänta någon vecka innan du kommer.

Ordna boende

De insatser som gjorts och fortsatt görs för att ordna med transporter och boende av frivilligorganisationer och enskilda är mycket tacksamt, tillägger han.

– Det underlättar väldigt för oss.

Samtidigt pågår Migrationsverkets arbete för att ta fram fler lediga platser på flyktingboenden. I dag finns det omkring 1 500.

– Totalt 15 000 platser till har vi bestämt oss för, sedan om det räcker eller inte vet vi inte, men det är vad vi jobbar efter just nu, säger Magnus Önnestig.

Fakta: Massflyktsdirektivet

EU:s massflyktsdirektiv är från 2001, men har tidigare aldrig tillämpats. Det som EU-kommissionen nu föreslagit är att skydd ska ges till såväl ukrainska medborgare som boende i Ukraina – inklusive icke-ukrainare, statslösa, asylsökande eller andra som inte kan återvända till sina hemländer.

Direktivet ger skydd till de berörda i minst ett år. Det första året utökas automatiskt med sex månader i taget i ytterligare ett år och kan även utökas till ett tredje år, om kommissionen föreslår det.

De drabbade får därmed uppehållstillstånd, tillgång till arbetsmarknaden och rätt till socialt skydd och hälsovård.

Tanken är samtidigt att medlemsländerna ska samsas om att ta emot de nyanlända från Ukraina. Inget land kan dock tvingas att ta in de flyende och ingen person kan heller tvingas att åka till något särskilt EU-land.

Personer som inte omfattas av skyddet – exempelvis den som är lagligt kortvarigt bosatt i Ukraina och anses kunna återvända till sitt hemland – ska samtidigt kunna släppas in i EU för att på så vis underlätta sin hemresa.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons