Annons
Nyheter

Över 40 döda i jordskred i Haiti

Haiti • Publicerad 6 juni 2023
En översvämmad gata i Port-au-Prince. Bild från i söndags.
En översvämmad gata i Port-au-Prince. Bild från i söndags.Foto: Odelyn Joseph/AP/TT

Minst 42 personer har omkommit och 11 saknas efter jordskred orsakade av skyfall i Haiti. Enligt FN har omkring 13 400 personer tvingats lämna sina hem på grund av ovädret och totalt drabbas cirka 37 000.

– Även om detta inte är en orkan eller en tropisk storm är skadorna som observerats i de drabbade områdena omfattande, säger Jean-Martin Bauer, FN-samordnare för humanitära åtgärder i Haiti.

Annons

Staden Léogâne, cirka fyra mil sydväst om huvudstaden Port-au-Prince, är särskilt drabbad då tre vattendrag i närheten har svämmat över. Enligt myndigheterna har 20 personer i staden omkommit.

– Invånarna är desperata. De har förlorat allt. Vattnet har ödelagt deras åkrar, svept med sig deras boskap, säger Léogânes borgmästare Ernson Henry.

Det höga dödstalet belyser landets sårbarhet för naturkatastrofer och hur man har misslyckats att dämpa riskerna precis inför årets orkansäsong.

Redan före översvämningarna var nära hälften av Haitis befolkning i behov av humanitärt bistånd, enligt FN.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons