Annons
Nyheter

Över 60 tips till DO om coronadiskriminering

Coronaviruset • Publicerad 15 november 2020
Diskriminering på grund av ålder återfinns bland de 60-tal tips om coronarelaterad diskriminering som DO fått in. Arkivbild.
Diskriminering på grund av ålder återfinns bland de 60-tal tips om coronarelaterad diskriminering som DO fått in. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Diskriminering på grund av ålder, etnisk tillhörighet eller funktionsnedsättning –ett 60-tal anmälningar om tips om diskriminering kopplat till pandemin har kommit in till Diskrimineringsombudsmannen (DO), rapporterar Sveriges Radio.

– Det finns personer som upplevt att de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten har gett ut har varit diskriminerande, säger Clas Lundstedt, pressansvarig på DO, till Godmorgon världen i P1 och ger exempel:

Annons

– Det kan vara personer som till exempel har astma och allergi som upplever att de har missgynnats och särbehandlats för att man har misstänkt att de har varit sjuka trots att det, enligt de själva, har handlat om deras astma och allergi.

Fernando Germond Corrêa från Alvesta är en av dem som har vänt sig till DO. Han beskriver sig själv som en frisk 70-åring som aldrig varit sjukskriven.

– Jag känner inte igen mig i hur Folkhälsomyndigheten beskriver 70-åringar. Jag är kränkt och har då rätt att anmäla, säger han till radion.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons