Annons
Nyheter

Över 700 gripna i nya protester i Belarus

Polisen i Belarus har gripit minst över 700 personer vid demonstrationer i Minsk och andra belarusiska städer, uppger människorättsorganisationen Vjasna.
Minst 17 journalister har frihetsberövats.
Belarus • Publicerad 15 november 2020
Minskbor som samlats för att hedra 31-årige Roman Bondarenko, som avled tidigare i veckan på ett sjukhus i Minsk efter att, enligt demonstranter, ha misshandlats brutalt av polisen.
Minskbor som samlats för att hedra 31-årige Roman Bondarenko, som avled tidigare i veckan på ett sjukhus i Minsk efter att, enligt demonstranter, ha misshandlats brutalt av polisen.Foto: AP/TT

Demonstranterna protesterar mot president Aleksandr Lukasjenko, som vägrar lämna ifrån sig makten trots månader av massdemonstrationer efter ett presidentval som allmänt betraktas som ett rent spel för gallerierna.

Polisen har enligt vittnesuppgifter skjutit gummikulor, och den ryska nyhetsbyrån Interfax rapporterar att tårgas har satts in för att skingra människor.

Annons

Över 700 personer frihetsberövade på söndagen, 17 av dem är journalister, uppger det belarusiska journalistförbundet för ryska nyhetsbyrån Interfax.

Fem av de gripna arbetar för ryska medier, skriver Interfax vars korrespondent fanns bland dem som omhändertogs. De ryska journalisterna släpptes av polisen sedan företrädare för den ryska ambassaden i Minsk besökt polisstationen där de satt frihetsberövade.

Sedan valet i augusti har tusentals personer gripits på godtyckliga grunder. Många av dem har misshandlats, i vissa fall med dödlig utgång. Så tycks ha varit fallet med den 31-årige Roman Bondarenko, som avled på sjukhus i torsdags efter att enligt andra demonstranter ha misshandlats grovt av säkerhetsstyrkor.

EU har kallat Bondarenkos död "en skandalös och skamlig konsekvens av de belarusiska myndigheternas agerande". Inrikesdepartementet i Minsk förnekar inblandning i fallet Bondarenko, och hävdar att 31-åringen fick sina skador i ett gatuslagsmål, skriver nyhetsbyrån Reuters.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons