Annons
Nyheter

Övergrepp inom SOS Barnbyar utreds

Hjälporganisationen SOS Barnbyars internationella styrelse har beställt en oberoende utredning sedan flera fall av övergrepp och korruption upptäckts.
Samhälle • Publicerad 7 maj 2021
SOS Barnbyar utreder korruption och övergrepp. Arkivbild.
SOS Barnbyar utreder korruption och övergrepp. Arkivbild.Foto: SOS Barnbyar/TT

SOS Barnbyar bekräftar i ett pressmeddelande misslyckandet och "introducerar omedelbart nya åtgärder för att stödja offer, förhindra framtida skada, och förbättra existerande system, för att konsekvent försäkra kvalitativt omhändertagande för alla barn i sina program.

Var i världen de aktuella händelserna ska ha inträffat framgår inte, men det rör sig om både tidigare och aktuella fall av övergrepp mot barn, korruption, att bidragsmedel använts felaktigt och brott mot de regler som är tillsätta för att skydda barn och anställdas mänskliga rättigheter.

Annons

– Det handlar inte om några nya fall, utan om redan kända fall. Vi har redan talat om dessa i tidigare rapporter, men det spelar ingen roll. Vi finns i 137 länder, har 40 000 anställda och tar hand om 1,5 miljoner barn. Jag är djupt bedrövad och ledsen för varje enskilt fall, säger generalsekreterare Anna Ernestam på SOS Barnbyar i Sverige till tidningen Omvärlden.

Utredningen har tillsatts av den internationella styrelsen, och leds av en oberoende person utanför organisationen. Bland åtgärderna som presenterats finns bland annat ett ombudsmannasystem.

En av de stora givarna till SOS Barnbyar i Sverige är Postkodlotteriet, som avvaktar utredningen innan man agerar.

– Det viktiga nu är att de drabbade tas om hand och att åtgärder kommer på plats så att liknande händelse inte kan upprepas, säger Roger Magnergård, pressansvarig, till Omvärlden.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons