Annons
Nyheter

Oviss framtid för BB i Ljungby

I dag diskuterar landstingspolitiker Ljungby BB:s framtid med tjänstemän från Socialstyrelsen.
Frågan gäller hur pass säker BB-vården i Ljungby är.
- Ska man bedriva BB-vård måste man ha full beredskap för att ta hand om barn, säger Göran Wennergren, professor i barnmedicin och vice ordförande i Svenska barnläkarföreningen.
Nyheter • Publicerad 26 januari 2006

Ljungby BB:s vara eller icke-vara är en lång följetong. Det har funnits tjänstemannaförslag från landstinget tidigare om åren om att lägga ned Ljungby BB då det är svårt att säkerställa den medicinska kompetensen. Ljungby BB-förlossning saknar barnläkare nattetid och det finns ingen

nyföddhetsavdelning för intensivvård för spädbarn på sjukhuset. Lasarettet tar bara hand om okomplicerade förlossningar. Så kallade riskförlossningar sker i Växjö.

Annons

Nyfött barn dog

Ärendet är åter aktuellt efter tillbudet då ett nyfött barn dog i ambulanstransport mellan Ljungby och Växjö. Socialstyrelsen gav i somras stark kritik åt Ljungby lasarett och menade att kompetensen är otillräcklig.

- I all sjukvård måste vården vara patientsäker. Och har man inte kompetensen får man se över organisationen och skaffa den, säger tillsynschef Ewa Wressmark, vid Socialstyrelsen i Malmö.

Åtgärder är vidtagna

Om nyfödda barn blir akut sjuka ska de transporteras till närligggande nyföddhetsavdelning.

- Kanske har man haft tur med de andra transporterna. Men vårdgivaren gör här en riskbedömning.

Chefläkaren Olle Wihlborg har i en rapport strax före jul beskrivit de åtgärder som Ljungby lasarett har vidtagit för att säkra vården.

Det handlar framför allt om bättre utbildning och inköp av spädbarnsdockor som personalen kan träna på. Men några personella förstärkningar har inte skett och fortfarande finns ingen jourorganisation med barnläkare i tjänst - vilket innebär helt andra kostnader.

Det är kring dessa frågor som Socialstyrelsen nu vill diskutera med landstingsråden i Kronoberg.

Känslig fråga

Annons

För politikerna är frågan om Ljungby BB:s framtid extremt känslig. De medicinska skälen har inte kommit i första hand när man fattat beslut.

- Vi vill nu veta om BB-vården är medicinskt säker, säger landstingsrådet Suzanne Frank (m), inför mötet med Socialstyrelsen.

Professor Göran Wennnergren, vid Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg, är tveksam till vården och om den är säker vid små BB-förlossningsavdelningar.

- Man kan ha förståelse för regionala problem. Men ska man bedriva BB-förlossningsvård ska man ha barnläkare i jour dygnet runt och en nyföddhetsavdelning, anser han och förklarar att detta är även Svenska barnläkarföreningens uppfattning i frågan.

Jan Bärtås
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons