Annons
Nyheter

Oviss framtid för friskolebarn

Det enda som de övergivna eleverna från Richardsons skola och deras föräldrar vet med säkerhet är att de inte vet någonting ännu. Först efter tisdag väntas bilden långsamt börja klarna.
Nyheter • Publicerad 26 april 2004
Frågande. Hur ska vi göra nu då? undrade bland andra föräldrarna Camilla Svensson, Lars-Erik Winroth och Mirjam Klein.Foto: Filip Sjöfors
Frågande. Hur ska vi göra nu då? undrade bland andra föräldrarna Camilla Svensson, Lars-Erik Winroth och Mirjam Klein.Foto: Filip SjöforsFoto: 

Det blev kontentan av ett möte föräldrarna höll i en kvarterslokal på Hovshaga på söndagseftermiddagen. Ett trettiotal föräldrar och en handfull barn deltog för att trevande och utan

information sondera terrängen efter förra veckans chockbesked om att Richardsons friskola i Italienska Palatset på Sigfridsområdet stängs av Vittra Utbildnings AB.

Annons

Stängningen ska ske om sex veckor efter endast två terminers verksamhet. Smålandsposten redogjorde för detta i lördagens tidning.

Många frågor

Diskussionen vid mötet i går svepte över flera frågor: Varför? Hur ska vi göra nu? hur kan vi behålla elevgruppen intakt? Ska vi koppla in advokat och stämma Vittra?

Hypoteserna som svar på den första frågan förblev hypoteser. Föräldern Margareta Schlee hade hört att stockholmarna var missnöjda med att Richardsons och andra skolor på landsorten kostar Vittra för mycket på grund av dåligt elevunderlag. Samtidigt startar Vittra en ny skola i Vallentuna.

Andra spekulerade över i vilken mån huvudägarens, högriskkapitalföretaget Bure Equitys, ekonomiska kris från i förrfjol med en förlust på 2,3 miljarder kronor spelade in för att så hastigt kräva en stängning av Richardsons skola.

Många var övertygade om att anledningen till det låga elevantalet, 56 elever i höst, är att Vittra envisades med att lokalisera skolan tills vidare på Sigfridsområdet.

Arbetsgrupp tillsattes

Hur göra fortsättningsvis var emellertid mötets stora fråga.

Eftersom ingen hade några fakta på hand beslöt man att försöka ta reda på information och tänkbara alternativ. En arbetsgrupp ska försöka kontakta Skolverket, kommunen, andra friskolor till tisdag kväll för att kunna leverera åtminstone några svar .

Kallas till föräldramöte

Annons

I morgon kväll lär det nämligen kallas till ett föräldramöte på

Richardsons skola. Någon förälder hade i alla fall hört detta från kommunens skolchef, Thomas Berglund, som är kallad. Han åkte ut till skolan i fredags för att informera sig om nedläggningsbeslutet, vilket han förstått är oåterkalleligt.

En sak föräldrarna siktar på är att eleverna från Richardsons skola får vara intakta som grupp, helst med sina lärare från skolan, och gärna hos någon annan friskola. Kronobergs skola och Waldorfskolan nämndes, men också kommunens kulturskola på Ringsberg.

Negativa erfarenheter

Anledningen till detta är att en stor del av eleverna som valt Richardsons skola gjort det för att komma från negativa erfarenheter, främst mobbning, i sina gamla skolor.

I den småskaliga skolmiljön hos Richardsons har de därför funnit varandra och blommat ut, vittnar flera föräldrar.

Robert Owen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons