Annons
Nyheter

Pakistans högsta domstol: Olagligt gripa Khan

Gripandet av Pakistans tidigare premiärminister Imran Khan var olagligt, slår Högsta domstolen i Islamabad fast på torsdagen.
Pakistan • Publicerad 11 maj 2023
En motorcyklist kör förbi en bil som satts i brand av anhängare till Imran Khan i Lahore på torsdagen.
En motorcyklist kör förbi en bil som satts i brand av anhängare till Imran Khan i Lahore på torsdagen.Foto: K.M. Chaudary/AP/TT

Khan greps i tisdags, i samband med att han skulle framträda inför en domstol i samband med en korruptionsutredning. Under onsdagen meddelade rätten att han häktas i åtta dagar.

Gripandet av 70-årige Khan, som i fjol tvingades bort från makten genom en misstroendeomröstning, har orsakat kaosartade scener i flera pakistanska städer. Anhängare till exledaren har protesterat våldsamt och i sin tur bemötts med brutalitet från polis och säkerhetsstyrkor. Minst fem människor har dödats i samband med sammandrabbningarna och runt 1 000 har gripits.

Khan ledde Pakistan mellan 2018 och 2022. Sedan dess har den tidigare cricketstjärnan högljutt kritiserat landets nuvarande regering och polis och fått flera anklagelser riktade emot sig, bland annat gällande påstådd korruption och terrorbrott.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons