Annons
Nyheter

Palestinier dödad – ska ha kastat brandbomb

En palestinsk man har skjutits ihjäl av israelisk militär på Västbanken, uppger den palestinska hälsomyndigheten. Det är den tredje palestiniern som skjutits ihjäl på ett dygn.
Israel • Publicerad 11 april 2022
Israelisk gränspolis vid en gränskontroll mellan Västbanken och Jerusalem. Arkivbild.
Israelisk gränspolis vid en gränskontroll mellan Västbanken och Jerusalem. Arkivbild.Foto: Nasser Nasser/AP/TT

Enligt Israels militär ska mannen, en 21-åring, ha kastat en brandbomb mot ett israeliskt fordon på måndagsmorgonen.

Totalt har nu tre palestinier dödats det senaste dygnet. Under gårdagen sköts först en kvinna till döds efter att hon ska knivhuggit en israelisk polis, som fick lindriga skador. Därefter blev en obeväpnad kvinna skjuten vid en gränskontroll på Västbanken. Enligt militären fortsatte hon röra sig framåt trots varningsskott och uppmaningar om att stanna.

Annons

De senaste 24 timmarnas våldsamheter går i linje med den ökade spänning som gått att skönja i området de senaste veckorna. Israel har utökat sin militära närvaro på Västbanken efter de fyra dödliga attackerna där totalt 14 israeler dödats på israeliskt territorium.

Samtidigt har man även vidtagit åtgärder för att lugna ner situationen, vilket bland annat inkluderar utfärdandet av tusentals arbetstillstånd till palestinier på Gazaremsan som därmed får möjlighet att arbeta i Israel.

Ramadan sammanfaller i år med både kristna och muslimska högtider. Förra året resulterade konfrontationer mellan palestinier och israelisk militär under ramadan i ett elva dagar långt krig mellan mellan Israel och extremister i Gaza.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons