Annons
Nyheter

Pandemin fick övertiden att rusa

Antalet övertidstimmar har exploderat på myndigheter som hanterat pandemin. Arbetsbelastningen på Tillväxtverket drev upp siffran från cirka 650 till nästan 16 000 på ett år, rapporterar .
Coronaviruset • Publicerad 4 maj 2021
Väldigt många har skrivit upp övertid på Tillväxtverket under pandemin. Arkivbild.
Väldigt många har skrivit upp övertid på Tillväxtverket under pandemin. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Tidningen, som ges ut av fackförbundet ST, har granskat hur övertiden utvecklats från 2019 till 2020 på några myndigheter som fått nya uppgifter eller större arbetsbelastning under smittspridningen.

Klart störst ökning fanns på Tillväxtverket, som för att klara det pressade läget successivt nödgats anställa flera hundra personer och låna in personal från andra myndigheter.

Allt på en gång

Annons

Tillväxtverket fick förra våren regeringens uppdrag att handlägga stödet för korttidsarbete. Under ett normalt år passerar cirka 6 000 ärenden av skilda slag. Till förra sommaren fanns nära 45 000 ansökningar om korttidsstöd. Samtidigt började distansarbetet ta över.

– Vi har varit tvungna att köra tåget samtidigt som vi lagt rälsen. Under påsken förra året jobbade i princip hela Tillväxtverket med att få ut det här stödet, säger Robert Berggren, avdelningsordförande för ST på myndigheten, till Publikt.

Många utslitna

Hos Folkhälsomyndigheten har presstjänsten, registraturen och enheten för datauttag och statistik haft det tungt. Det syns på övertidstimmarna. Upp från drygt 1 100 till nära 6 500 mellan de två åren. En tidigare avdelningsföreståndare för ST vittnar om stor trötthet inom organisationen och att vissa anställda känner sig rejält slitna.

Även på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Socialstyrelsen indikerar personalavdelningarnas statistik samma förlopp.

Inom MSB ökade övertiden från drygt 7 000 till nästan 17 000 timmar. För Socialstyrelsens del från cirka 3 500 till ungefär 9 200 timmar.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons