Annons
Nyheter

Sonen livlös i spjälsängen – pappa mordåtalas

Pappan till en 19 månader gammal pojke slog själv larm till 112 och sade att han dödat sin son. Nu åtalas han för mord.
Brott • Publicerad 5 april 2023
Ljuständning vid en minnesstund Stora Torg i Eslöv efter en 19 månader gammal pojkes död i december förra året. Arkivbild.
Ljuständning vid en minnesstund Stora Torg i Eslöv efter en 19 månader gammal pojkes död i december förra året. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

– Det var mannen själv som strax före lunch den 9 december ringde 112 och för larmoperatören berättade att han för uppemot en timme sedan hade dödat sin son genom att vinkla hans huvud bakåt så att han inte fick luft, säger åklagare Josefin Sävlund.

Räddningspersonal hittade sonen i en spjälsäng i mannens lägenhet i centrala Eslöv och försökte återuppliva honom – men förgäves.

Annons

Pappan förnekar mord, men erkänner att han tryckt sonens huvud bakåt och på det viset vållat hans död. Han erkänner också misshandel av sonen någon eller några dagar tidigare.

Mannen har genomgått en mindre rättspsykiatrisk undersökning som visat att han kan misstänkas lida av en allvarlig psykisk störning.

Han delade vårdnaden om sonen med mamman så att pojken bodde varannan vecka hos honom. Just den här veckan var pojken förkyld och därför hade de hållit sig inne i lägenheten utan att träffa andra.

Åklagaren vill inte gå in på någon tänkbar förklaring till det som hände barnet.

– Jag kommer inte att närmare gå in på vad mannen har berättat i förhör. Han kommer själv få möjlighet att lämna sin berättelse vid huvudförhandlingen. Jag tänker inte föregå den, säger Josefin Sävlund.

Mannen åtalas för mord eller i andra hand synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död. Han åtalas också för att någon gång mellan den 5 och 8 december 2022 ha misshandlat sonen genom att ta ett hårt grepp om hans kinder, vilket orsakade smärta och blåmärken.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons