Annons
Nyheter

Patienter i Växjö undernärda

Så många som 30 procent av alla patienter som läggs in på lasarettet i Växjö kan vara undernärda. I dag gjordes en punktinsats på sjukhus i Europa då 10 000 patienters matintag undersöks. I Växjö deltog 60 patienter.
Nyheter • Publicerad 19 januari 2006
Lilly Karlsson från Växjö är en av de patienter som deltog i gårdagens undersökning. Sjuksköterskan Jenny Backe ger Lilly lite att dricka. Foto: Lars-Göran Rydqvist
Lilly Karlsson från Växjö är en av de patienter som deltog i gårdagens undersökning. Sjuksköterskan Jenny Backe ger Lilly lite att dricka. Foto: Lars-Göran RydqvistFoto: 

Det är framför allt äldre och patienter med allvarliga sjukdomar som cancer, neurologiska sjukdomar eller de som opererats i mage eller tarmar som ligger i riskzonen för att vara undernärda.

- Ju äldre patienterna är desto större är risken. Har de dessutom en allvarlig sjukdom så ökar risken, säger dietisten Susann Ask som samordnat undersökningen i Växjö.

Annons

Fyra avdelningar deltog i dagens undersökning och de 60 patienter som valde att delta fick fylla i en blankett om hur mycket av maten de åt och, i aktuella fall, varför de inte åt upp allt. Likadant fick tala om sin vikt och eventuell viktnedgång.

I slutet av februari ska alla uppgifter från de deltagande länderna vara sammanställda. Målet är att få både bättre metoder för att se vilka patienter som är undernärda, att tidigare upptäcka problemen och kunna åtgärda dem.

Hilda Frankki
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons